Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Slovensko

Koordinátorom digitálnych služieb bude Rada pre mediálne služby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návrh novely zákona o mediálnych službách takisto upravuje povinnosti v oblasti multimodálneho prístupu v televíznom vysielaní RTVS.

Bratislava 27. júna (TASR) - Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov sa stane Rada pre mediálne služby (RpMS). Vyplýva to z návrhu novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie (EÚ), ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Tzv. národný koordinátor bude mať úlohu presadzovať nariadenia EÚ o digitálnych službách a dohľad nad trhom s právomocou ukladať sankcie za porušenie povinností. "Za hlavný orgán zodpovedný za aplikáciu a presadzovanie týchto nariadení EÚ sa navrhuje RpMS, ktorá má už v súčasnosti kompetencie v oblasti platforiem na zdieľanie videí a platforiem na zdieľanie obsahu," vysvetlilo ministerstvo kultúry. Rada má v tejto súvislosti disponovať aj príslušnými vyšetrovacími právomocami, podobne ako ich budú mať národní koordinátori v iných členských štátoch.

RpMS bude mať takisto väčšiu voľnosť v rozhodovaní o vyhlasovaní výberových konaní na rozhlasové frekvencie, v novele zákona chce predkladateľ vypustiť obmedzenie, podľa ktorého sa tieto výberové konania mohli konať iba dvakrát ročne v konkrétnych obdobiach. "RpMS sa tak bude môcť lepšie prispôsobiť aktuálnemu počtu voľných frekvencií," argumentovalo ministerstvo.

Návrh novely zákona o mediálnych službách takisto upravuje povinnosti v oblasti multimodálneho prístupu v televíznom vysielaní RTVS. Medzi programy, ktoré sú vyňaté z povinnosti hlasového komentovania pre nevidiacich, sa podľa návrhu novely zaradia aj publicistické programy založené na diskusii hostí.

Rovnako uvádza, aby sa povinný podiel programov s multimodálnym prístupom vo vysielaní RTVS určil ako podiel z celkového vysielacieho času programov vo vysielaní všetkých televíznych programových služieb za kalendárny štvrťrok.

Ministerstvo kultúry SR vysvetlilo, že Akt o digitálnych službách je novou celoeurópskou reguláciou internetového obsahu v rámci poskytovania sprostredkovateľských služieb. "Cieľom tejto európskej úpravy je prispieť k budovaniu bezpečnejšieho a transparentnejšieho online prostredia, zlepšeniu podmienok poskytovania cezhraničných sprostredkovateľských služieb, zlepšeniu postavenia spotrebiteľov ochrany základných práv užívateľov v online priestore," uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).