Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Slovensko

Laššáková navrhla predĺžiť funkčné obdobie riaditeľa STVR na 6 rokov

Na snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), zľava Ľubica Laššáková, Dušan Tittel a Štefan Gašparovič (všetci Hlas-SD) počas 9. schôdze parlamentu v Bratislave 27. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh poslankyňa odôvodnila potrebou zavŕšiť strednodobé projekty riaditeľa do reálnej aplikačnej činnosti v oblasti celkového rozvoja telerozhlasu.

Bratislava 20. júna (TASR) - Funkčné obdobie generálneho riaditeľa verejnoprávneho telerozhlasu by sa mohlo predĺžiť zo súčasných piatich rokov na šesť rokov. Navrhla to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Ľubica Laššáková (Hlas-SD) v pozmeňujúcom návrhu k zákonu o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR).

Návrh poslankyňa odôvodnila potrebou zavŕšiť strednodobé projekty riaditeľa do reálnej aplikačnej činnosti v oblasti celkového rozvoja telerozhlasu. "Tento model dĺžky funkčného obdobia generálneho riaditeľa je štandardne aplikovaný v mnohých členských krajinách EBU (Európska vysielacia únia, pozn. TASR), napríklad ORF v Rakúsku, ČT v Českej republike, MTV v Maďarsku a ďalších," uviedla Laššáková.

Poslankyňa kritizuje zrušenie koncesionárskych poplatkov predchádzajúcou vládnou koalíciou. Preto sa podľa nej RTVS dostala do situácie, v ktorej má nedostatok zdrojov a je neschopná ich zabezpečiť. Zmena prišla podľa nej bez diskusie a bez odborného stanoviska. Aj v navrhovanom zákone by sa dali podľa nej veci vylepšiť a až prax ukáže ďalšie potreby.

Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) označil za absurdné, že súčasnému generálnemu riaditeľovi RTVS Ľubošovi Machajovi 'sekne' koalícia funkčné obdobie v jeho polovici a novému riaditeľovi ho chce predĺžiť.