Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Opozícia je pri návrhu na voľbu Kolíkovej za šéfku výboru jednotná

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výbor je po odvolaní Kolíkovej aktuálne bez šéfa a je nefunkčný.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. septembra (TASR) - Opozícia je pri návrhu na opätovné vymenovanie poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) na post predsedníčky parlamentného výboru pre kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) jednotná. Kolíková to uviedla na piatkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Považuje za dôležité, aby opozícia neustúpila zo svojich nominácií, osobitne pre kontrolný výbor.

"Chcem poďakovať opozícii, že je jednotná a nie je ochotná pristúpiť na túto hru koalície nechať špiniť ľudí z opozície, odvolávať ich z funkcií za to, že si robia svoju prácu, a že nechce dať priestor tomu, aby sa týmto prekrývali kauzy a neschopnosť vládnutia tejto koalície. Tak vnímam podporu opozície pre moje znovuzvolenie," povedala Kolíková. Tvrdí, že ju z postu predsedníčky výboru odvolali z vymyslených dôvodov.

Práca Kolíkovej bola podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) vo výbore poctivá a to koalícii vadí. "Bavíme sa o kontrolnom výbore, čiže má vykonávať kontrolu. Tejto vládnej koalícii akákoľvek kontrola ich aktivít, či už je to v rámci exekutívy alebo v rámci SIS, nevyhovuje," skonštatoval Krúpa. Zároveň podotkol, že SIS už nie je považovaná partnermi a spojencami za dôveryhodnú službu, akou bola v minulosti.

Výbor je po odvolaní Kolíkovej aktuálne bez šéfa a je nefunkčný. Parlament bude voliť nového predsedu výboru pre kontrolu SIS na aktuálnej schôdzi. Kandidátom za opozíciu je opäť Kolíková, koalícia na tento post navrhla poslanca Samuela Migaľa (Hlas-SD). Koalícia nebude podporovať opätovné zvolenie Kolíkovej za predsedníčku výboru.