Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Slovensko

NRSR: Podmienky pri registrácii náboženských spoločností sa nezmenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Legislatívnym návrhom chcelo PS okrem iného tiež zaviesť povinnosť registrovaných cirkví a náboženských spoločností predkladať každoročne správu o svojej činnosti.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Podmienky pri registrácii cirkví a náboženských spoločností sa nezmenia. Národná rada (NR) SR v utorok odmietla opozičnú novelu zákona o slobode náboženskej viery, postavení cirkví a náboženských spoločností. Poslanci za hnutie PS, ktorí úpravu predložili, ňou chceli zaviesť dvojstupňový proces registrácie. Zmenu odôvodňovali potrebou zabezpečiť prístup k právam plynúcim z náboženskej slobody aj menším spoločenstvám, ktoré sú podľa nich v súčasnosti diskriminované.

Navrhovali, aby prvý stupeň registrácie mohla cirkev či náboženská spoločnosť získať pri počte 150 členov a druhý stupeň zase pri počte členov na úrovni minimálne jedného promile celkového počtu obyvateľov SR a nepretržitej činnosti päť rokov v súlade so zákonom. "Podstatou navrhovaného riešenia bolo sprístupnenie práv na zhromažďovanie sa na účel vyznávania náboženskej viery a prístup do verejnoprávnych médií hneď po prvom stupni registrácie. Prístup k právu na príspevok zo štátneho rozpočtu, ako aj niekoľko ďalších práv by subjekty získali až po druhom stupni registrácie," ozrejmili predkladatelia.

Legislatívnym návrhom chcelo PS okrem iného tiež zaviesť povinnosť registrovaných cirkví a náboženských spoločností predkladať každoročne správu o svojej činnosti. Odôvodnilo to potrebou transparentnosti.