Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Slovensko

Podpredseda parlamentu Žiga prijal predsedu Senátu Parlamentu ČR

Na snímke vpravo podpredseda Národnej rady (NR) Slovenskej rady (SR), ktorý je poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil sa vítajú počas stretnutia v historickej budove NR SR v Bratislave v piatok 4. októbra 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bilaterálne vzťahy považujú obaja ústavní činitelia za kľúčové a nadštandardné.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. októbra (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený výkonom právomocí predsedu parlamentu, prijal predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky (ČR) Miloša Vystrčila. Témami piatkového stretnutia boli bilaterálne vzťahy, spolupráca na úrovni parlamentov, ale aj energetika. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Bilaterálne vzťahy považujú obaja ústavní činitelia za kľúčové a nadštandardné. "S pánom predsedom českého senátu sme skonštatovali, že Slovenská republika a Česká republika dlhodobo nažívajú v doslova bratskom vzťahu a na tom nič nechceme meniť. Nepovýšime akékoľvek osobné alebo politické názory nad vzťahy, ktoré medzi našimi krajinami panujú a naďalej sa rozvíjajú," konštatoval Žiga.

Ústrednou témou diskusie bola spolupráca medzi parlamentmi SR a ČR, ktorú obaja ústavní činitelia ocenili a označili ju ako profesionálnu a nadštandardnú. V tejto súvislosti predseda českého senátu informoval, že NR SR vo štvrtok (3. 10.) schválila parlamentnú skupinu priateľstva s ČR, ktorá umožní zintenzívniť bilaterálne rokovania medzi jednotlivými parlamentnými výbormi. "Naším cieľom je rozvíjať stretnutia na úrovni odborných skupín výborov, a to najmä v témach, ktoré máme ako krajiny otvorené. Ide napríklad o otázky bezpečnosti, oblasť energetiky, vedeckých projektov či otázky súvisiace so situáciou na Ukrajine," ozrejmil Žiga.

Žiga a Vystrčil diskutovali aj o tom, akým spôsobom sa SR a ČR pripravia na prípadnú energetickú krízu počas zimy v súvislosti s odstavením tranzitu plynu či dodávkami elektrickej energie cez Ukrajinu. "Napriek tomu, že tieto otázky rieši vláda, my ako parlament sme pripravení prijímať príslušnú legislatívu," doplnil Žiga.