Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Slovensko

Novela Trestného zákona ide do 2. čítania, schôdza pokračuje v utorok

Na snímke poslanci v rokovacej sále počas mimoriadnej 16. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) v Bratislave 15. júla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Parlament rokuje o navrhovanej novele zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava 15. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje pripomienky Európskej komisie (EK). Následne podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením, prerušil rokovanie mimoriadnej schôdze do utorka 16. júla do 9.00 h.

Parlament rokuje o navrhovanej novele zákona v skrátenom legislatívnom konaní. V prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ sa navrhuje obligatórny trest odňatia slobody uplatňovať v prípade, ak horná hranica trestnej sadzby trestu odňatia slobody ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Navrhuje sa tiež zavedenie pojmového vymedzenia finančných záujmov EÚ. V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov veľkej novely Trestného zákona, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.

Jakab: V parlamente sa koná festival chaosu a neschopnosti koalície



V parlamente sa koná festival chaosu a neschopnosti vládnej koalície. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Július Jakab (Slovensko, Za ľudí, KÚ) v súvislosti s mimoriadnou schôdzou parlamentu týkajúcej sa novely Trestného zákona. Ľudia podľa neho očakávajú, že NR SR bude prijímať zákony v ich prospech a zákonodarcovia budú pracovať na zlepšení života ľudí.

"Znižovaním trestných sadzieb pre svojich kumpánov ohrozili celé Slovensko a všetkých obyvateľov takmer pripravili o miliardy eur z Európskej únie. Teraz musia svoje babráctvo narýchlo opraviť. Celý tento proces je usvedčením členov súčasnej vlády, ktorí sú ochotní bez mihnutia oka poškodiť celé Slovensko, len aby pomohli svojim vyvoleným," povedal Jakab.

Vláda navrhla parlamentu, aby prerokoval novelu Trestného zákona, ktorá má zohľadňovať pripomienky Európskej komisie, v skrátenom legislatívnom konaní. Navrhované zmeny sa týkajú najmä ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov Európskej únie.

Poslanci budú o novele Trestného zákona rokovať zrýchlene



Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novele Trestného zákona zohľadňujúcej najmä pripomienky Európskej komisie (EK) rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v pondelkovom hlasovaní, za bolo 78 poslancov. Novela okrem iného počíta s úpravou trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch.

Vládny návrh novely sa týka najmä ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov EÚ. V prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ sa navrhuje obligatórny trest odňatia slobody uplatňovať v prípade, ak horná hranica trestnej sadzby trestu odňatia slobody ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Trestné sadzby sa upravujú v rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody. Zmeny sa týkajú aj premlčania pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.