Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 24. august 2024Meniny má Bartolomej
< sekcia Slovensko

Poslanci schválili novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky EK

Na snímke pri prejave Ondrej Dostál (SaS) počas rokovania mimoriadnej 16. schôdze Národnej rady (NR) Slovenskej republiky 16. júla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hlasovania sa zdržalo 44 zákonodarcov, nikto z prítomných 121 poslancov nehlasoval proti.

Bratislava 16. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK). Za legislatívnu zmenu hlasovalo 77 poslancov. Parlament rokoval o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

Hlasovania sa zdržalo 44 zákonodarcov, nikto z prítomných 121 poslancov nehlasoval proti. Poslanci predtým odobrili aj koaličný pozmeňujúci návrh, ktorý precizuje definíciu finančných záujmov EÚ a obsahuje aj jednu technickú úpravu.

Poslanci schválili, aby sa v prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ uplatňoval obligatórny trest odňatia slobody, ak horná hranica trestnej sadzby ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Na snímke zabuľa s výsledkom hlasovania počas rokovania mimoriadnej 16. schôdze Národnej rady (NR) Slovenskej republiky 16. júla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Parlament odobril i zavedenie pojmového vymedzenia finančných záujmov EÚ. V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ. Legislatíva má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.