Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

SNS predloží návrh, ktorý má regulovať sexuálnu výchovu na školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podobný návrh predkladal poslanec Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ) cez novelu školského zákona, parlament ho v utorok (18. 6.) odmietol.

Bratislava 19. júna (TASR) - Koaličná SNS predloží návrh zákona, ktorý má regulovať sexuálnu výchovu na školách. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. Návrh chcú podať v lete, aby sa o ňom mohlo rokovať na septembrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

"SNS súčasne navrhne, aby najmä základné a stredné školy prísne dodržiavali učebné osnovy, aby rodičia vedeli o tom, kto, kedy a ako vzdeláva ich deti v oblasti sexuálneho správania," priblížila Škopcová.

Má ísť o novelu zákona, podľa ktorej bude takisto možné distribuovať učebný materiál, ktorý bude schválený len príslušným pedagogickým ústavom, respektíve príslušnými inštitúciami. SNS chce podľa hovorkyne zabrániť, aby na základné a stredné školy chodili napríklad aktivisti z tretieho sektora "a šírili výučbu bez príslušného súhlasu rady školy a rodičov". Strana zdôraznila, že v školách sa majú pohybovať len pedagógovia a odborníci v danom odbore.

Podobný návrh predkladal poslanec Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ) cez novelu školského zákona, parlament ho v utorok (18. 6.) odmietol. Poslanec navrhoval podmieniť výchovu a vzdelávanie v tejto oblasti informovaným súhlasom rodičov. Argumentoval právami rodičov, napríklad právom vychovávať deti v zhode s vlastným náboženským a filozofickým presvedčením. Vašečkov návrh nebol podľa SNS komplexný.