Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Slovensko

Do oddlženia zdravotníckych zariadení sa zapoja UNB aj NÚDCH

Na archívnej snímke z 25. februára 2021 jednotka intenzívnej starostlivosti v COVID červenej zóne na Klinike pneumológie a ftizeológie I. Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove. Foto: TASR - Michal Svítok

Na otázku, či UNB zostanú po oddlžení dlhy, reagovala nemocnica s tým, že bližšie informácie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť.

Bratislava 22. marca (TASR) - Do oddlženia zdravotníckych zariadení sa zapoja Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) aj Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). NÚDCH však aj napriek tomu zostanú záväzky vo výške takmer 24 miliónov eur. UNB svoje hospodárenie po oddlžení zatiaľ nekonkretizovala. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré TASR poskytli hovorkyne nemocníc.

"Záväzky, ktoré sú predmetom oddlženia, predstavujú k 30. novembru 2020 spolu 22,1 milióna eur," priblížila hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická s tým, že oddlžením sa ústavu podarí výrazne znížiť záväzky po lehote splatnosti. Aj po oddlžení však podľa jej slov zostanú pre NÚDCH záväzky v sume 23,9 milióna eur.

"Cieľom oddlženia je finančná stabilizácia zdravotníckeho zariadenia na eliminovanie záväzkov po lehote splatnosti. Mandátna zmluva rieši záväzky, ktoré boli ku dňu 30. novembra 2020 po splatnosti," priblížila hovorkyňa UNB Petra Lániková. Podotkla, že najbližším krokom po podpise zmluvy je kontrola záväzkov, ktoré budú predmetom oddlženia, na úrovni zdravotníckych zariadení.

Na otázku, či UNB zostanú po oddlžení dlhy, reagovala nemocnica s tým, že bližšie informácie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť. Najprv sa má zrealizovať spomínaná kontrola záväzkov.

Rezort zdravotníctva v stredu (16. 3.) podpísal mandátne zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami, ktoré prejavili záujem zúčastniť sa na oddlžení. Celkovo sa môžu nemocnice uchádzať o sumu v hodnote 575 miliónov eur.