Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Od 4. apríla bude mať Slovensko nový parlament i novú vládu

Ilustračné foto Foto: TASR

Prezident Ivan Gašparovič ustanovujúcu schôdzu NR SR zvolal na stredu 4. apríla o 10.00 h. Počas prestávky vymenuje novú vládu Roberta Fica.

Bratislava 23. marca (TASR) - Parlament v novom zložení sa už čoskoro zíde na ustanovujúcej schôdzi. Prezident Ivan Gašparovič ju zvolal na stredu 4. apríla o 10.00 h. Zákonodarcovia na nej zložia poslanecký sľub, zvolia si nového predsedu a podpredsedov. Odchádzajúceho šéfa snemovne Pavla Hrušovského (KDH) by mal vystriedať Pavol Paška (Smer-SD).

Ustanovujúcu schôdzu má riadiť Hrušovský. Do jeho rúk noví poslanci slávnostne zložia sľub, ktorý znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."


Voľba predsedu a podpredsedov

Ilustračné foto
Foto: TASR
Potom by mali zvoliť nového predsedu parlamentu, ktorému vzápätí Hrušovský odovzdá vedenie schôdze. Na prvej schôdzi sa parlament dohodne aj na počte podpredsedov snemovne a bude o nich hlasovať. Smer-SD ešte neprezradil, koho nominuje, jeho šéf Robert Fico však uviedol, že jedným z dvoch kandidátov by mala byť žena. Opozícia navrhne na dve podpredsednícke kreslá šéfa KDH Jána Figeľa a poslankyňu Eriku Jurinovú (OĽaNO).

Zákonodarný zbor zriadi na prvom stretnutí aj parlamentné výbory. Zároveň rozhodne o počte a poslaní ďalších výborov, ktoré nemá v zákone striktne určené, a dohodne sa na ich zložení. Parlamentné strany si zároveň na prvej schôdzi v novom volebnom období zriadia poslanecké kluby.


Demisia vlády Ivety Radičovej

Slovenská premiérka Iveta Radičová
Foto: TASR/AP
Vláda podá po ustanovujúcej schôdzi nového parlamentu demisiu do rúk prezidenta SR. Svoju funkciu však vykonáva až do vymenovania nového kabinetu. Ten je povinný do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred poslancov, predložiť im svoj program a požiadať o vyslovenie dôvery.

Najviac zo 150 poslaneckých mandátov získal na základe výsledkov volieb Smer-SD, ktorý bude v parlamente zastupovať 83 poslancov. Pod hlavičkou KDH a OĽaNO bude v NR SR sedieť po 16 poslancov. Most-Híd bude mať 13 zákonodarcov, SDKÚ-DS a SaS obsadia po 11 kresiel. Na udržanie si väčšiny potrebuje vládna moc aspoň 76 poslancov.


Prezident vymenuje novú vládu počas prestávky v parlament



Prezident SR Ivan Gašparovič vymenuje nový kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v stredu 4. apríla. Potvrdil to dnes pred novinármi.

Na tento deň zároveň zvolal ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Ako priblížil, poslanci na nej zložia sľub, následne ju predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KHD) preruší. V Prezidentskom paláci vymenuje Gašparovič novú vládu a NR SR bude po tomto akte pokračovať v schôdzi. Poslanci si zvolia nového šéfa zákonodarného zboru, ktorým by mal byť Pavol Paška (Smer-SD), a podpredsedov.

"Zatiaľ je taká predstava," konštatoval Gašparovič s tým, že na takomto postupe sa dohodol aj s Hrušovským. Problém podľa neho bol s niektorými ministrami odchádzajúcej vlády, ktorí sa po novom stávajú poslancami parlamentu.

"Napríklad Ján Figeľ (KDH) nebude môcť byť zvolený za podpredsedu parlamentu, ak ešte bude členom vlády," uviedol prezident. Figeľ v súčasnosti zastáva pozíciu ministra dopravy.

Ako ďalej pokračoval, dosluhujúci kabinet Ivety Radičovej po vymenovaní nového automaticky končí svoje pôsobenie. Nemusí teda do jeho rúk skladať demisiu. "Je to už odvolaná vláda. V podstate robia iba na takú 'zmluvu'," podotkla hlava štátu.