Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

Obeťami extrémizmu sú väčšinou Židia a Rómovia, tvrdí ministerstvo

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

V roku 2022 podľa ministerstva stúpli aj nenávistné prejavy voči príslušníkom ukrajinskej národnosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. októbra (TASR) - Skupinovými obeťami extrémizmu sú väčšinou Židia alebo Rómovia. V roku 2022 boli Rómovia najčastejšie aj individuálnymi, konkrétnymi obeťami (36,1 percenta). Vyplýva to z Monitorovacej správy o stave extrémizmu v SR za obdobie rokov 2022 a 2023, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Extrémistické útoky sú najčastejšie namierené proti určitej osobe alebo proti neurčitému okruhu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť ku konkrétnej skupine osôb, charakteristickej individuálne neovplyvniteľnými faktormi, ako sú napríklad rasa, národ, farba pleti, sexuálna orientácia, alebo individuálne ovplyvniteľnými faktormi, ako sú napríklad politické presvedčenie či náboženské vyznanie," vysvetlil rezort v správe.

V roku 2022 podľa ministerstva stúpli aj nenávistné prejavy voči príslušníkom ukrajinskej národnosti. U väčšiny týchto prejavov bol zrejmý súvis s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine, tvrdí.

V správe ministerstvo uviedlo, že po teroristickom útoku na na Zámockej ulici v Bratislave v roku 2022 stúpla miera nenávistných prejavov aj voči LGBTI ľuďom.

Rezort vnútra upozornil aj na xenofóbne prejavy, ktorých obeťou neboli iba Ukrajinci, ale aj ľudia z iných krajín. Prejavy podľa neho nezostali iba v online priestore. "V tomto kontexte boli tiež organizované verejné protesty, ktorých súčasťou bol aj nábor do polovojenského zoskupenia, ktoré malo za cieľ vykonávať ochranu hraníc SR, a tým suplovať štátne bezpečnostné zložky," upozornilo ministerstvo v správe.