Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Slovensko

Ochrana prírody predstavila virtuálny náučný chodník o hlucháňovi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Náučný chodník je kombináciou bezplatnej mobilnej aplikácie a reálneho chodníka označeného informačnou tabuľou s ôsmimi stanovišťami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. septembra (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR predstavila virtuálny náučný chodník o hlucháňovi hôrnom. Jeho cieľom je zážitkovou formou zvýšiť povedomie o tomto zákonom chránenom vtáčom druhu. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Náučný chodník je kombináciou bezplatnej mobilnej aplikácie a reálneho chodníka označeného informačnou tabuľou s ôsmimi stanovišťami. "Súčasťou mobilnej aplikácie sú náučné texty, vedomostný kvíz, audioukážka, videá, animácie a taktiež rozšírená realita. Na pozadí aplikácie je súťaž aktívneho návštevníka, ktorý absolvovaním jednotlivých stanovíšť a zodpovedaním otázok v kvíze dosiahne výsledok svojho snaženia v podobe virtuálnej odmeny na poslednom zastavení," priblížila ŠOP.

Podotkla, že virtuálny náučný chodník umožňuje sprístupniť informácie a význam ochrany hlucháňa hôrneho aj pre cieľovú skupinu mladej generácie. "Návštevník získava informácie o jeho výskyte, populácii, prostredí, o jeho nárokoch, potrave, prirodzených nepriateľoch a celkovo o spôsobe jeho života. Dochádza tak k prepájaniu prírodného prostredia v okolí informačnej tabule s virtuálnymi animáciami aplikácie mobilného zariadenia," dodala.

Prvý virtuálny náučný chodník osadili v katastri obce Šumiac, v kompetenčnom území Správy Národného parku Nízke Tatry, a kopíruje modrý turistický chodník Šumiac - Predné sedlo. Druhý virtuálny chodník plánuje ŠOP SR trvalo osadiť v lokalite Tatranského národného parku, na zelenom turistickom chodníku Starý Smokovec - Hrebienok. "Pre umiestnenie takejto aktivity je vhodné, keď prostredie svojím vzhľadom predstavuje alebo aspoň pripomína prirodzený biotop hlucháňa. Snahou je však umiestniť chodník na mieste, kde je prirodzený areál a lokalita jeho výskytu. Ako vhodné stanovište pre umiestnenie sa ukazuje prienik lokality aktuálneho alebo potenciálneho výskytu hlucháňa s vhodnou štruktúrou a lokalít s turistickou infraštruktúrou a reálnou návštevnosťou," ozrejmila ŠOP.