Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Od 12. septembra vyhlásili pre povodne osem mimoriadnych situácií

Na snímke z dronu hasičské vysokokapacitné prečerpávacie mobilné zariadenia pri Devínskej Novej Vsi. Foto: TASR - Michal Svítok

Mimoriadna situácia podľa hovorcu v stredu dopoludnia platila v celom Bratislavskom kraji, ale aj v meste Štúrovo či v obci Chľaba a okrese Skalica.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Od štvrtka 12. septembra do stredajšieho dopoludnia vyhlásili okresné úrady či samotné obce osem mimoriadnych situácií. Druhý alebo tretí stupeň povodňovej aktivity zároveň vyhlásili 66-krát. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann.

"Druhý stupeň povodňovej aktivity evidujeme v 43 prípadoch a tretí stupeň v 23 prípadoch," upresnil Neumann.

Mimoriadna situácia podľa hovorcu v stredu dopoludnia platila v celom Bratislavskom kraji, ale aj v meste Štúrovo či v obci Chľaba a okrese Skalica. Odvolali ju zatiaľ iba v Hornej Marikovej.

Neumann zároveň vysvetlil, že mimoriadnu situáciu vyhlasujú prednostovia okresných úradov alebo starostovia či primátori obcí a miest. Vyhlásia ju v období ohrozenia života, zdravia či majetku obyvateľov.

Stupne povodňovej aktivity sa podľa hovorcu vyhlasujú na návrh správcu vodného toku alebo z vlastného podnetu starostu či primátora obce alebo mesta. Vyhlásiť ju môže aj prednosta okresného úradu. Stupeň povodňovej aktivity je vyjadrením miery nebezpečenstva povodne.