Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Od začatia Karpatsko-duklianskej operácie uplynie 80 rokov

Na archívnej snímke zo 4. októbra 1949 slávnostné odhalenie pamätníka a otvorenie národného cintorína v Duklianskom priesmyku. Foto: TASR/Archív

Operácia plánovaná na päť dní trvala napokon až do 28. októbra 1944 ako súčasť širšie vedenej Východokarpatskej operácie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. septembra (TASR) - Oslobodzovanie Slovenska Červenou armádou sa začalo Karpatsko-duklianskou operáciou, ktorá sa stala najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s naším územím. Navyše, bola to jedna z najväčších horských operácií v druhej svetovej vojne. Od jej spustenia uplynie v nedeľu 8. septembra 80 rokov.

Karpatsko-duklianska operácia sa začala 8. septembra 1944, keď sa Duklianskym priesmykom začali prebíjať vojská Červenej armády a príslušníci 1. československého armádneho zboru vedení generálom Janom Kratochvílom. Avšak už po dvoch dňoch, 10. septembra, nastúpil na jeho miesto generál Ludvík Svoboda, o čo sa postaral maršal Ivan Konev, pretože generál Kratochvíl bol medzi tými, ktorým sovietske velenie pripísalo zodpovednosť za pomalý postup a narastajúce straty.

Operácia plánovaná na päť dní trvala napokon až do 28. októbra 1944 ako súčasť širšie vedenej Východokarpatskej operácie. Jej zámerom bolo rozbitie nacistických vojsk v predhorí Karpát a rýchlym prechodom karpatskými hrebeňmi prejsť na Slovensko s cieľom poskytnúť pomoc Slovenskému národnému povstaniu (SNP).

Červená armáda mala podľa pôvodných operačných plánov Duklu obísť, ale vzhľadom na vypuknutie SNP hlavné sovietske velenie plány zmenilo s cieľom pomôcť Povstaniu. Napriek tomu, že operácia sovietskych vojsk a 1. československého armádneho zboru nesplnila hlavný cieľ - spojiť sa s povstalcami, nemecké velenie bolo nútené stiahnuť z východného Slovenska 12.500 mužov, čo sa priaznivo odrazilo na dočasnej stabilizácii povstaleckého frontu.

Operácia si vyžiadala veľké obete na obidvoch stranách. V celej Východokarpatskej operácii (Karpatsko-duklianskej aj Karpatsko-užhorodskej) stratili vojská Červenej armády 21.000 vojakov, 84.000 ich bolo zranených. Aj jednotky 1. československého armádneho zboru priniesli značné obete, keď zahynulo 1630 vojakov a viac ako 4000 ich bolo zranených.

O rozsahu bojov na Dukle svedčí aj skutočnosť, že nacistické Nemecko tu nasadilo vyše stotisíc vojakov, pričom z nich padlo, respektíve bolo zranených, 52.000. Nemci stratili na Dukle 183 tankov a samohybných diel, 73 obrnených transportérov, 683 áut, 483 diel a množstvo ďalších zbraní i techniky.

Sovietske vojská a jednotky 1. československého armádneho zboru museli prekonať nacistami úporne bránené horské pásma. Bojovalo sa doslova o každý meter pôdy na horských cestičkách a úzkych priechodoch vo veľmi ťažkom teréne. Konečný prielom nemeckej obrany sa podaril až po mesiaci bojov, 6. októbra 1944. Práve v tento deň sa 1. československému armádnemu zboru podarilo prekročiť po ťažkých bojoch cez Dukliansky priesmyk československé hranice.

Padlých vojakov v týchto bojoch si pripomíname vďaka pamätnému dňu - Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie, ktorý pripadá na 6. október.

Pod názvom Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie sa 6. október prvýkrát pripomínal v roku 2016. Do roku 2015 niesol názov Deň obetí Dukly a do roku 1993 bol známy ako Deň Československej ľudovej armády (ČSĽA). O zmene názvu pamätného dňa na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie rozhodli poslanci Národnej rady SR 24. novembra 2015.