Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Slovensko

Odborníci apelujú na prevenciu pred sexuálne prenosnými ochoreniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V rámci prevencie apelovali na elimináciu počtu sexuálnych partnerov či očkovanie, ktoré je dostupné proti ľudskému papilomavírusu (HPV) a vírusovej hepatitíde typu B a A.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. októbra (TASR) - Veľa prípadov sexuálne prenosných infekcií má bezpríznakový priebeh. Poukázali na to odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Apelovali preto na prevenciu. Riziko nákazy možno podľa nich znížiť napríklad používaním kondómov či očkovaním.

"Denne sa celosvetovo infikuje sexuálne a krvou prenosnými infekciami viac ako jeden milión ľudí, pričom u väčšiny z týchto prípadov sa nevyskytujú žiadne typické klinické príznaky infekcií. Odhaduje sa, že v roku 2020 vzniklo celosvetovo približne 374 miliónov nových prípadov štyroch najrozšírenejších sexuálne a krvou prenosných infekcií, ktorými sú chlamýdiové infekcie, gonokokové infekcie, syfilis a trichomoniáza," uviedli na sociálnej sieti.

Odborníci preto okrem iného odporučili používanie kondómov. "Znižuje riziko prenosu infekcie o 80 až 95 percent," podotkli. V rámci prevencie apelovali aj na elimináciu počtu sexuálnych partnerov či očkovanie, ktoré je dostupné proti ľudskému papilomavírusu (HPV) a vírusovej hepatitíde typu B a A. Poukázali i na dôležitosť pravidelného testovania. "Odporúča sa po každom rizikovom styku, v prípade výskytu klinických príznakov alebo pri zmene sexuálneho partnera," dodali.