Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Odborníci: Pri povodni treba pomôcť deťom i starším

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zároveň apelujú, aby ľudia počas povodní používali len zdravotne bezpečnú a spoľahlivo overenú vodu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. septembra (TASR) - Pri vzniku povodne je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa mali riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na občanov tiež apeluje, aby v takejto situácii pomohli starším, bezvládnym a deťom bez dozoru.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou," zdôraznil úrad.

Zároveň apeluje, aby ľudia počas povodní používali len zdravotne bezpečnú a spoľahlivo overenú vodu. "Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom a bahnom," skonštatoval. Upozornil aj na potrebu dôkladnej hygieny. "Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC," dodal.

Na západnom a strednom Slovensku treba vo štvrtok počas celého dňa počítať so silnými dažďami. Vo viacerých okresoch Slovenska hrozia aj povodne. Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí pre okresy Skalica, Senica, Myjava, Malacky, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica a Bytča. Rovnako v okresoch Žilina - sever, Žilina - Rajčanka, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Tiež v okresoch Zlaté Moravce, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Prievidza. Prvý stupeň výstrahy meteorológovia vydali na Orave a v okresoch Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Trnava, Pezinok, Hlohovec, Piešťany a Bratislava.