Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Slovensko

ODBORNÍČKA UPOZORŇUJE: V lete treba vždy nosiť slnečné okuliare

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Počas pobytu pri mori sa odporúča 50- až 60-percentné zatmavenie skiel.

Bratislava 1. augusta (TASR) - V lete je potrebné chrániť zrak slnečnými okuliarmi počas celého pobytu vonku. Dôležité je, aby chránili oči pred UVA aj UVB žiarením. Upozornila na to Slavomíra Hercová z oftalmologickej ambulancie Agel Clinic v Bratislave s tým, že nekvalitné okuliare môžu namiesto ochrany prispieť k poškodeniu očí.

"Pri výbere slnečných okuliarov je dôležité vedieť, koľko percent UV žiarenia dokáže filter na okuliaroch zachytiť. V prípade kvalitných okuliarov by to malo byť 99 až 100 percent. Dôležité je, aby chránili pred UVA aj UVB žiarením, odporúča sa UV 400," ozrejmila pre TASR odborníčka. Počas pobytu pri mori sa odporúča 50- až 60-percentné zatmavenie skiel.

Hercová upozornila, že slnečné žiarenie môže spôsobovať vznik sivého zákalu a urýchliť rozvoj makulárnej degenerácie. "Pobyt na slnku je nebezpečný najmä vtedy, keď je nižšia koncentrácia ozónu, lebo intenzita UV žiarenia je vtedy najvyššia," priblížila.

Dodala, že s nosením slnečných okuliarov môžu mať problém napríklad deti, ktoré ich odmietajú. "Do dvoch rokov je vhodná ako ochrana šiltovka alebo klobúčik," radí lekárka.

Zdôraznila, že v letnom období si oči vyžadujú špeciálnu starostlivosť, pretože slnečné žiarenie je silnejšie a ľudia trávia viac času v klimatizovanom prostredí. "Prúd vzduchu z klimatizácie oko vysušuje, vysychá spojivka a rohovka. Dôsledkom suchého oka je paradoxné slzenie, keďže sa mení kvalita slzného filmu, a tiež pálenie očí a pocit piesku v očiach," vysvetlila odborníčka. Radí oči pravidelne zvlhčovať umelými slzami.