Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Slovensko

Odbory pokračujú v zbere výpovedí v nemocniciach z nadčasovej práce

Na snímke zľava podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Miroslav Mendel, anestéziológ Branislav Serva, predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, podpredseda LOZ Ján Sýkora a podpredseda LOZ UNB Kramáre Zoltán Jány počas tlačovej konferencie LOZ na tému Kde ušetriť milióny v zdravotníctve. V Bratislave 30. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Avizovali, že to, kedy výpoveď podajú, bude závisieť od krokov vlády.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. septembra (TASR) - Lekárski odborári pokračujú v zbere výpovedí lekárov v nemocniciach z nadčasovej práce. K pondelku ich evidujú 2635. Avizovali, že to, kedy výpoveď podajú, bude závisieť od krokov vlády. Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský na pondelkovej tlačovej konferencii zopakoval, že v prípade schválenia konsolidačného balíčku v parlamente chcú začať so zberom klasických výpovedí.

"My sme na základe toho, že vláda nerieši zdravotníctvo - naopak, krokmi za celý rok problém slovenského zdravotníctva len prehlbuje, vyzvali kolegov, aby sa k nám pridali a dali výpovede z nadčasovej práce," uviedol Visolajský. Ako priblížil, nateraz ide o výpovede z 24 slovenských nemocníc. Ide pritom o kľúčové nemocnice a oddelenia na Slovensku.

Opakovane kritizoval konsolidačný balíček. Ušetriť v zdravotníctve sa dá podľa neho aj inak, bez toho, že by sa to dotklo pacientov alebo ovplyvnilo ich liečbu, klesol počet zdravotníkov, neboli k dispozícii lieky alebo nefungovali nemocnice. "Keby ministerstvo zdravotníctva robilo to, čo má, tak v zdravotníctve dokáže ušetriť 241 miliónov pre tento rok," podotkol. Budúci rok sa podľa neho dá ušetriť 308 miliónov.

Poukázal na analýzu Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva financií SR a predstavil viacero riešení, ako sa dá ušetriť. Ide napríklad o centrálne nakupovanie liekov, optimalizáciu cien vyšetrovacích metód a zdravotníckych pomôcok či zákonnú povinnosť zdravotných poisťovní pokryť minimálne oprávnené náklady na liečbu pacienta v nemocnici.