Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Odobrili správu generálneho prokurátora o činnosti prokuratúry

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V porovnaní s rokom 2022 došlo k nárastu ukončených trestných stíhaní za trestný čin krádeže o osem percent.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Aj v minulom roku predstavovala najvyšší podiel trestnej činnosti majetková trestná činnosť. Výrazne sa zvýšil trend jej páchania vo virtuálnom prostredí prostredníctvom počítačových sietí, najmä pri trestnom čine podvodu. Vyplýva to zo správy generálneho prokurátora SR o činnosti prokuratúry a poznatkoch prokuratúry o stave zákonnosti v SR za rok 2023. Poslanci Národnej rady (NR) SR správu v utorok vzali na vedomie.

"Aj napriek tomu, že podiel majetkových trestných činov na celkovej kriminalite od roku 1990 klesá (z takmer 80 percent na súčasných 34 percent), naďalej ide o najpočetnejší druh odhalenej kriminality. Dlhodobo dominantným je trestný čin krádeže," uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka v správe. V porovnaní s rokom 2022 došlo k nárastu ukončených trestných stíhaní za trestný čin krádeže o osem percent. "V roku 2023 bolo za trestný čin krádeže ukončené trestné stíhanie až proti 7798 obvineným," dodal.

V posledných štyroch rokoch sa dostávajú do popredia trestné činy všeobecne nebezpečné, ktoré predstavovali v roku 2023 aj kvôli trestnému činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky až 14 percent z celkovej kriminality. "V porovnaní s rokom 2022 bol zaznamenaný pokles trestných stíhaní osôb za tento trestný čin o 13 percent, ktorý bol aj v roku 2023 primárne páchaný v súvislosti s vedením motorového vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky," pripomenul šéf prokurátorov.

Významný podiel na celkovej kriminalite mali popri majetkových trestných činoch a všeobecne nebezpečných trestných činoch, rovnako ako v roku 2022, trestné činy proti rodine a mládeži (12 percent), a z nich najmä trestný čin zanedbania povinnej výživy.

"Dostupnosť výpočtovej techniky a využívanie elektronickej komunikácie výrazne ovplyvnili spôsoby páchania trestnej činnosti. Trestná činnosť sa presúva do kybernetického priestoru," píše sa v správe.

Najčastejším spôsobom ukončenia trestného stíhania v prípravnom konaní bolo aj v roku 2023 podanie obžalôb na súd. Obžaloba bola podaná na 24.148 osôb, čo predstavuje 82,4 percenta z celkového počtu ukončených trestných stíhaní.

Súčasťou správy je aj prezentovanie poznatkov o stave zákonnosti v roku 2023 získaných pri plnení úloh Úradom špeciálnej prokuratúry ako osobitnej súčasti Generálnej prokuratúry SR, keďže v roku 2024 bol úrad zrušený.

Správa poukazuje aj na zistenie mimoriadne znepokojujúcich poznatkov prokuratúry o stave dodržiavania zákonnosti v reedukačných centrách, v ktorých prokurátori v roku 2023 vykonali neohlásené previerky a zistili závažné poznatky o porušovaní zákonnosti a o porušovaní práv detí umiestnených v reedukačných centrách.