Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Odvolací proces s pedagógom, ktorý postrelil študentku, začne v utorok

Ilustračná snímka Foto: TASR

Prvostupňový súd uložil vo februári Vladimírovi Š. trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Odvolací proces s bývalým pedagógom Akadémie Policajného zboru (PZ) Vladimírom Š., ktorý vlani postrelil svoju študentku, má na Krajskom súde Bratislava začať v utorok (22. 10.). Vyplýva to z rozpisu pojednávaní zverejnenom na webe Ministerstva spravodlivosti SR.

Prvostupňový súd uložil vo februári Vladimírovi Š. trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Podľa rozsudku mal tiež študentke nahradiť škodu vo výške 48.640 eur, ministerstvu vnútra v sume 5662 eur a zdravotnej poisťovni 28.284 eur. Súd mu zároveň zakázal vykonávať funkciu alebo povolanie, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácii so strelnými zbraňami.

Prokurátor Peter Pilár sa voči rozsudku odvolal. Videl viacero dôvodov, pre ktoré by mal Vladimír Š. dostať nepodmienečný trest. Poukázal napríklad na okolnosti skutku a to, čo mu predchádzalo, ľahkovážnosť pri výkone cvičenia a následky. Počas vyšetrovania sa podľa neho nepodarilo zistiť, ako sa dostal ostrý náboj do zásobníka.

"Keď sa pozrieme na to, ako som dopadla ja a aká je výška trestu, nech si každý urobí názor sám, či je to spravodlivé,
" skonštatovala postrelená kadetka Michaela.

Obhajca inštruktora Ľuboš Pejhovský považoval rozhodnutie súdu za spravodlivé.

Študentka prvého ročníka policajnej akadémie bola postrelená 1. marca 2023 počas streleckého krúžku. K udalosti došlo v Bratislave v priestoroch streleckého polygónu.