Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

O’Flaherty: Slovensko slabo rieši ľudské práva Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Upozornil, že niektoré rómske komunity žijú v extrémnej chudobe a na niektorých miestach, ktoré navštívil, nie je žiadny alebo len veľmi obmedzený prístup k vode, sanitácii a elektrine.

Brusel/Štrasburg 15. júla (TASR) - Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Michael O’Flaherty po nedávnej návšteve Slovenska vyzval slovenské orgány, aby núdzovo riešili "hrozné podmienky" bývania tisícok Rómov. Informuje o tom spravodajca TASR.

O’Flaherty navštívil Slovensko v dňoch 8. až 12. júla. Stretol sa s predstaviteľmi vlády či ombudsmanom Róbertom Dobrovodským. Na východe Slovenska navštívil Starú Tehelňu v Prešove, Jarovnice, Petrovany, košický Luník IX a Kecerovce, kde sa stretol s predstaviteľmi rómskych komunít, miestnych úradov a skupín pracujúcich s Rómami.

V pondelok zverejnenej správe spresnil, že sa intenzívne zaoberá rómskymi komunitami, aby lepšie porozumel tomu, čo prežívajú.

"Predsudky voči Rómom sú v spoločnosti hlboko zakorenené. Diskriminácia zasahuje do všetkých oblastí života Rómov na Slovensku: od umiestňovania rómskych žien do oddelených pôrodníc až po segregované rómske deti vo vzdelávaní. Mnohí Rómovia sú zbavení prístupu k primeranému bývaniu a sú odmietaní pri pracovných pohovoroch," uviedol.

Upozornil, že niektoré rómske komunity žijú v extrémnej chudobe a na niektorých miestach, ktoré navštívil, nie je žiadny alebo len veľmi obmedzený prístup k vode, sanitácii a elektrine. Zistil, že niektoré rómske obydlia sú nevhodné na bývanie, sú na nebezpečných miestach vystavené hrozbe záplav alebo v blízkosti skládok toxického odpadu a že záchranné služby sa niekedy vyhýbajú rómskym osadám aj v núdzových situáciách.

O’Flaherty ocenil iniciatívy často vedené občianskou spoločnosťou na posilnenie postavenia Rómov, budovanie mostov medzi marginalizovanými rómskymi komunitami a verejným zdravotníctvom či podporu inovatívnych prístupov, ako sú mikroúvery na bývanie a projekty súvisiace s rozvojom v ranom detstve.

Podľa neho je však nevyhnutná dlhodobá angažovanosť v prospech rómskych komunít."Potrebujeme medzigeneračný prístup k riešeniu problémov, ktorým čelia Rómovia. To znamená zásadne prehodnotiť štruktúry financovania, aby sa zabezpečila dlhodobá udržateľnosť dobrých iniciatív," odkázal komisár.

Poukázal na situáciu rómskych žien, ktoré boli násilne sterilizované a aj po desaťročiach trpia fyzickými, duševnými a sociálnymi dôsledkami týchto činov. Vláda by podľa neho mala vytvoriť pre ne účinný kompenzačný mechanizmus.

Vo svojej správe upozornil na rozšírený "anticigánizmus". Naznačil potrebu zlepšiť dôveru medzi rómskymi komunitami a väčšinovou spoločnosťou a potrebu zaistiť nezávislé vyšetrovanie obvinení zo zlého zaobchádzania zo strany polície.

Komisár tiež vyjadril poľutovanie, že zákon o nahradení verejnoprávnej RTVS novým subjektom bol prijatý aj napriek jeho obavám z ľudskoprávnych dôsledkov tohto kroku. Zdôraznil, že návrh zákona o registrácii mimovládnych organizácií by mal plne zodpovedať štandardom ľudských práv.

"Počas mojej návštevy som videl, že nezávislé médiá aj občianska spoločnosť sú na Slovensku pod veľkým tlakom, v atmosfére klesajúcej tolerancie rôznych názorov. Médiá a občianska spoločnosť musia pracovať slobodne a bezpečne. Vláda by mala bojovať proti rastúcemu nepriateľstvu voči nim vo verejnej diskusii, a to aj aktívnym bojom proti dezinformáciám," odkázal komisár.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)