Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Slovensko

Okrúhly stôl Rusínov SR vyhlásil rok 2025 za Rok rusínskeho jazyka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

OSRS sa rozšírila o nové členské organizácie, ako je Spolok svätého Jána Krstiteľa a Asociácia rusínskych podnikateľov.

Prešov 6. októbra (TASR) - Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (OSRS) vyhlásil rok 2025 za Rok rusínskeho jazyka. Stalo sa tak na piatkovom (4. 10.) zasadnutí tejto rusínskej platformy v Prešove. TASR o tom informoval jej hovorca Peter Medviď.

"OSRS predstaví logo jubilejného roku, ako aj aktivity spojené s týmto rokom, ktoré budú zamerané na propagáciu a používanie rusínskeho jazyka, začiatkom roka," uviedol.

Rusíni na Slovensku si tak pripomenú 30 rokov od slávnostného vyhlásenia kodifikácie rusínskeho jazyka v Bratislave, čo bolo prvým zo splnených cieľov z 1. Kongresu rusínskeho jazyka v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1992. "27. január 1995 sa tak stal vážnym historickým míľnikom, ktorý potvrdil svojbytnosť a posilnil emancipáciu Rusínov po rokoch ukrajinizácie. Aj vďaka kodifikácii je dnes rusínsky jazyk jazykom divadla, tlače, médií, Rusíni majú svoje vlastné rozhlasové a televízne vysielanie, vlastný ústav na Prešovskej univerzite a rusínsky jazyk má svoje miesto aj vo vzdelávacom procese na školách," skonštatoval Medviď.

OSRS podľa neho taktiež prijal rozhodnutie, že podnikne ďalšie kroky na vyriešenie problému zbierkových fondov, ktoré pochádzajú z rusínskych obcí a doteraz sú súčasťou Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku, kde sú prezentované ako artefakty ukrajinskej kultúry, s čím Rusíni nemôžu súhlasiť.

OSRS sa rozšírila o nové členské organizácie, ako je Spolok svätého Jána Krstiteľa a Asociácia rusínskych podnikateľov.