Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 26. september 2024Meniny má Edita
< sekcia Slovensko

Ombudsman apeluje na zachovanie ľudskej dôstojnosti pri debate v NR SR

Na snímke verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský. Foto: TASR Jakub Kotian

V parlamente sa v stredu strhla slovná prestrelka. Podpredseda NR SR Andrej Danko upozorňoval na nálepky na počítači poslankyne Lucie Plavákovej, medzi ktorými boli aj symboly na podporu LGBTI.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. septembra (TASR) - Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský apeluje na zachovanie ľudskej dôstojnosti pri debate v pléne Národnej rady (NR) SR. Upozornil na negatívny vplyv vyostrenej rétoriky na verejnosť. TASR o tom informoval hovorca VOP Branislav Gigac.

"Vyostrená rétorika v pléne, ktorá sa dotýka dôstojnosti či základných práv samotných poslancov a poslankýň, môže mať neskôr vplyv na konanie obyvateľstva, ale i na rozhodovanie orgánov verejnej moci. Obyvatelia SR môžu mať oprávnene pocit zraniteľnosti ako aj obavu, že napríklad orgány verejnej moci adekvátne nezasiahnu pri ochrane pred útokom na ľudské práva či pri zásahu do dôstojnosti obyvateľov," skonštatoval Dobrovodský.

V parlamente sa v stredu strhla slovná prestrelka. Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) upozorňoval na nálepky na počítači poslankyne Lucie Plavákovej (PS), medzi ktorými boli aj symboly na podporu LGBTI. Išlo podľa neho o reklamu, čo označil za rozpor s rokovacím poriadkom NR SR. Zákonodarkyňu neskôr zo sály vykázal. Tá odmietla, že by porušila rokovací poriadok a incident označila ako útok na ňu ako LGBTI osobu. Podala námietku, ktorej poslanci v hlasovaní vyhoveli. Plavákovej sa verejne zastala opozícia, ktorá okrem návrhu na vykázanie kritizovala aj expresívne výrazy poslanca Rudolfa Huliaka (SNS) na stredajšej tlačovej konferencii.