Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Ondek: Odborári požadujú navýšenie miezd učiteľov

Na archívnej snímke Pavel Ondek. Foto: TASR - Martin Baumann

Požadujeme navýšenie o desať percent od septembra 2024 a od 1. januára 2025 o ďalších 10 percent, pripomenul Ondek.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Školskí odborári požadujú navýšenie miezd učiteľov, zástupcovia vlády argumentujú deficitom vo verejných financiách. Pre TASR to uviedol predseda Odborového zväzu školstva Pavel Ondek. Na kolektívnej zmluve vyššieho stupňa sa podľa neho medzi sebou zatiaľ nedohodli, ďalšie rokovanie má byť pravdepodobne po 16. septembri.

"Požadujeme navýšenie o desať percent od septembra 2024 a od 1. januára 2025 o ďalších 10 percent," pripomenul Ondek. Zástupcovia vlády podľa neho argumentujú, že štátny rozpočet nie je na to pripravený. "Takže táto požiadavka je podľa zástupcov vlády nenaplniteľná. My si myslíme, že treba nájsť kompromis a rokovať ďalej, aby bola spokojnosť na oboch stranách," objasnil.

Ako pre TASR poznamenali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR, vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že zabezpečí každoročný rast miezd pedagógov a odborných zamestnancov. "Tento záväzok ministerstvo školstva splní, konkrétna výška rastu miezd bude predmetom rokovaní," podčiarkli.