Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Princ William je názov biografie z pera Roberta Jobsona.

Bratislava 29. júla (TASR) - Novinky z oblasti biografie, fantasy, spoločenského románu či motivačnej literatúry rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Princ William je názov biografie z pera Roberta Jobsona. Princ William, vojvoda z Cambridgu, je predurčený stať sa jedného dňa kráľom. Je odhodlaný slúžiť svojej krajine tak, ako to po sedem desaťročí robila kráľovná Alžbeta II., jeho stará matka. Stelesňuje milujúceho manžela a je oddaným otcom troch detí, ktoré vychováva s manželkou Catherine. Na verejnosti z neho vyžaruje pokoj, vyrovnanosť a odhodlanie. Jeho srdcovou záležitosťou je ochrana životného prostredia a pomoc ohrozeným druhom pred vyhynutím. Táto kniha prináša detailný pohľad na život vojvodu z Cambridgu a podrobne skúma charakter muža, ktorý bude jedného dňa vládnuť ako kráľ Viliam V.

Rebecca Yarros je autorkou fantasy Železný plameň. Všetci čakali, že Violet Sorrengailová neprežije prvý ročník na Basgiathskej vojenskej akadémii vrátane nej samej. Pravý výcvik sa ešte len začína a Violet musí zistiť, ako ho prežije. Nielenže je vyčerpávajúci a vytvorený s cieľom pripraviť jazdcov na neznesiteľnú bolesť, skutočnú výzvu predstavuje nový vice veliteľ. Ten sa rozhodol Violet ukázať, aká je bezmocná, pokiaľ nezradí muža, ktorého miluje. Po fyzickej stránke je Violet možno slabšia a krehkejšia než ostatní, pomáha jej však dôvtip a železná vôľa.

Virginia Woolfová je autorkou spoločenského románu Vlny. Vlny sú polyfonickou fúziou vnútorných monológov šiestich hlavných postáv Bernarda, Susan, Rhody, Louisa, Jinny a Nevilla. Čitateľ ich spoznáva útržkovite v intimite ich vnútorných monológov a sleduje ich od detských čias, cez spoločné školské roky až po úlomky z obdobia ich stredného veku. Hoci pochádzajú z rôznych prostredí a majú veľmi odlišné osobnosti, jednako sa celý život schádzajú, rozchádzajú, pozorujú a porovnávajú.

Z oblasti motivačnej literatúry je kniha Hasarda Leeho Rozhodujte sa s jasnou mysľou. Výcvik stíhacích pilotov patrí k najnáročnejším na svete a uspeje v ňom len jeden z tisícky. Keď pilotujete jednu z najmodernejších stíhačiek na svete pri rýchlosti viac ako 1000 km/h, znamená to, že každé rozhodnutie môže mať fatálne následky. Elitný stíhací pilot Hasard Lee pútavo rozpráva o zážitkoch z pilotovania stíhačky, ale aj o fascinujúcich zlomových momentoch v histórii. Hasard využíval tieto rozhodovacie techniky v celom spektre ľudského bytia a dokázal ich aplikovať v kokpite, ale aj v rokovacej sále.