Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Nemecký spisovateľ Oliver Pötzsch je autorom historického krimi Hrobár a vražda v krypte.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Novinky z oblasti historického krimi, trileru, klasickej detektívky aj mytológie rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Nemecký spisovateľ Oliver Pötzsch je autorom historického krimi Hrobár a vražda v krypte. Viedeň, 1895. V krypte pod Dómom svätého Štefana nájdu turisti medzi kosťami a lebkami mŕtveho muža. Telo je bez známok násilia, iba tvár je skrivená od hrôzy. Prípad vyšetruje inšpektor Leopold von Herzfeldt. Anna, adoptívna dcéra hrobára Augustina Rothmayera, zas upozorní na istú zvláštnosť, z jedného sirotinca v meste miznú deti. Dopúšťa sa niekto násilia na bezbranných, alebo v metropole na Dunaji skutočne vyčíňa duch?

Úspešná séria z pera americkej autorky Jennifer Lynn Barnes s názvom Hry o dedičstvo pokračuje tretím dielom s názvom Posledný gambit. Avery Kylie Grambsová zdedila obrovský majetok, čo z nej robí najbohatšiu tínedžerku na svete. Musí však vydržať ešte pár týždňov v sídle Hawthornovcov. Navyše, novinári striehnu na každom kroku a tlak spojený s nadobudnutým bohatstvom narastá. S príchodom nečakaného návštevníka do sídla sa situácia ešte viac skomplikuje a v neistých časoch Avery nachádza oporu len v bratoch Hawthornovcoch. Je čoraz jasnejšie, že ak chcú vyhrať nad neznámym súperom, musia vyriešiť poslednú časť hádanky.

Britská spisovateľka Sophie Hannahová ponúka ďalší príbeh s jedinečným belgickým detektívom v hlavnej úlohe s názvom Tichá noc Hercula Poirota, tentoraz s nádychom vianočnej atmosféry. Poirot v ňom opäť spojí sily s mladým inšpektorom Scotland Yardu Edwardom Catchpoolom. Poirot a inšpektor Catchpool práve plánujú spoločné Vianoce, keď ich inšpektorova neodbytná matka Cynthia prinúti, aby s ňou odišli do Norfolku a objasnili nepochopiteľnú vraždu obľúbeného a nekonfliktného muža v zdanlivo bezpečnom prostredí v nemocničnom oddelení.

Škótska autorka Jean Menzies prichádza s knihou Bohyne a hrdinky. Najslávnejšie ženy starých mýtov. Bohyne mali rôzne úlohy, od riadenia posmrtného života po ochranu zvierat. Od karibských ostrovov po japonské pohoria, od škótskych priesmykov až po novozélandské pobrežie, kamkoľvek sa pozriete, ľudia si odnepamäti rozprávali legendy a mýty o výnimočných ženách. Niektoré boli mocné bohyne alebo čarodejnice, ďalšie odvážne bojovníčky či kráľovné, iné dokonca magické bytosti, ktoré dokážu meniť podobu. Väčšina z nich dodnes ožíva v povestiach, mýtoch a bájach, kde vystupujú ako hlavné postavy.