Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Nórsky spisovateľ Jo Nesbo prichádza s novinkou Kráľ mesta Os.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Novinky z oblasti severského krimi, histórie slovenskej obrody, historickej romance či rozprávky pre deti rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Nórsky spisovateľ Jo Nesbo prichádza s novinkou Kráľ mesta Os. Bratia Carl a Roy Opgardovci dosiahli v živote takmer všetko, po čom túžili. Carl spravuje luxusný kúpeľný hotel a Roy prevádzkuje čerpaciu stanicu. Navyše, pracuje na projekte zábavného parku s horskou dráhou. Ich pokojný život však ohrozí plánovaná výstavba novej cesty, a tak sú bratia opäť nútení siahnuť po neštandardných riešeniach. Súrodencom hrozí strata všetkého, za čo bojovali.

Slovenský literárny ústav Matice slovenskej vydáva knihu Bernolákovci. Premožitelia času, ktorá spracováva komplexne tému prvej vlny národného obrodenia. Zostavili ju Martina Matečková a Lukáš Perný. Bernolákovci ako prví kodifikovali slovenský jazyk, boli pri prvom slovenskom preklade Biblie, spísali prvé literárne diela v slovenskom jazyku a iniciovali ich vydávanie. Napokon najmladší katolícki dejatelia stáli aj pri vzniku Matice slovenskej.

Americká spisovateľka Sarah E. Ladd je autorkou historickej romance Zlodej z Lanwyn Manoru. Julia Twetheweyová má zlomené srdce. V nádeji, že si ho vylieči, prijme pozvanie od tety a strýka na panstvo Lanwyn Manor, no hneď po príchode ju v miestnom hostinci prepadnú. Zachráni ju príťažlivý Isaac Blake, správca medenej bane Wheal Tamsen, ktorá patrí jeho bratovi Matthewovi. A práve Matthewa si Juliina teta vezme na mušku ako najvhodnejšiu partiu pre svoju neter. Juliu však niečo podvedome ťahá k Isaacovi. Keď sa na Lanwyn Manore začnú diať čudné veci a nič už nie je také, ako sa zdá, Julia a Isaac sa ocitnú v centre záhadných udalostí, ktoré ich podrobia ťažkej skúške.

Karine-Marie Amiot je autorkou knižky Najkrajšie rozprávky starého otca. Na stránkach tejto knihy pred mladým čitateľom ožijú rozprávky plné nehy, dobrodružstva a farieb. Ich hrdinovia vyčaria tie najsladšie sny, či už je to polárny zajačik, psík Packa, kozička Rozálka alebo kocúrik Supermarko.