Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Opozícia chce predĺžiť mimoriadny odvod zo spracovania ruskej ropy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zákon cieli najmä na spracovateľov ruskej ropy, čo potvrdili aj poslanci v predloženom návrhu.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Poslanci z opozičného parlamentného klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhujú predĺžiť platnosť zákona o solidárnom príspevku z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií aj na rok 2025. Vyplýva to z návrhu, ktorý poslanci predložili do Národnej rady SR.

"Cieľom návrhu zákona je predĺžiť už nastavené zákonné pravidlá pre solidárny príspevok tak, aby sa uplatňoval aj na zdaňovacie obdobie dane z príjmov začínajúce sa po 31. decembri 2024 (teda na rok 2025), a týmto spôsobom zvýšiť príjem štátneho rozpočtu, ktorý následne štát využije na kompenzáciu následkov energetickej krízy," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Zákon cieli najmä na spracovateľov ruskej ropy, čo potvrdili aj poslanci v predloženom návrhu. "Rozdiel medzi Uralsom a Brentom zostáva stále na vysokej úrovni, čo vytvára potenciál pre dodatočné zisky týchto firiem aj v nadchádzajúcom roku," uviedli predkladatelia.

Pôvodný zákon prijala bývalá vláda ešte v roku 2022 na základe nariadenia Rady EÚ. Firmy, ktorých sa týka, mali zaplatiť solidárny príspevok vo výške 70 % zo základu dane z príjmov zníženého o odpočet daňovej straty a po uplatnení nárokov na zníženie základu dane z príjmov. Najväčší možný prispievateľ, rafinéria Slovnaft, však za minulý rok podľa zverejnenej hospodárskej závierky príspevok neplatila.