Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Opozícia nesúhlasí so skráteným legislatívnym konaním pri lex atentát

Na snímke opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Foto: TASR Pavel Neubauer

Mária Kolíková (SaS) spochybnila opodstatnenosť skráteného legislatívneho konania. Volá po diskusii o navrhovaných opatreniach.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. júna (TASR) - Opozícia namieta skrátené legislatívne konanie k tzv. lex atentát, návrhu vládnych zmien v súvislosti s bezpečnostnou situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Apeluje na riadny legislatívny proces a diskusiu. Vyplýva to z utorkových vyjadrení poslancov počas diskusie v pléne Národnej rady (NR) SR.

Zuzana Mesterová (PS) si myslí, že nie sú splnené požiadavky na skrátené konanie a dôvody predkladateľa označila za domnelé a neodrážajúce skutočnú situáciu. Tvrdí, že aj súčasná legislatíva umožňuje poskytnúť ochranu všetkým verejným činiteľom, ktorým by hrozilo nebezpečenstvo. Nevidí preto dôvod na zmenu v zrýchlenom režime. Rovnako podľa nej podmienky nespĺňajú ani ustanovenia týkajúce sa obmedzenia práva na zhromažďovanie a ďalšie. Podotkla, že lepšie by bolo dať takejto citlivej veci priestor na riadnu diskusiu.



Mária Kolíková (SaS) taktiež spochybnila opodstatnenosť skráteného legislatívneho konania. Volá po diskusii o navrhovaných opatreniach. Viaceré v nej evokujú opatrenia pre policajný štát. Nesúhlasí s tým, aby sa ochrana prideľovala automaticky podľa funkcie, napríklad predsedom parlamentných strán. "Treba ju poskytnúť tým, ktorí ju potrebujú," myslí si. Poukázala aj na personálne kapacity úradu na ochranu ústavných činiteľov. V návrhu lex atentát jej chýba riešenie podstaty situácie v spoločnosti. Zle podľa nej funguje napríklad vyhľadávanie páchateľov vyhrážok. Naopak, doživotná renta podľa nej na zlepšenie bezpečnostnej situácie nikomu nepomôže. Zdôraznila tiež potrebu citlivého prístupu k zásahom do práva na zhromažďovanie.

Klub hnutia Slovensko návrh na skrátené legislatívne konanie nepodporí. Poslanec Gábor Grendel zdôvodnil, že viaceré ustanovenia nespĺňajú príslušné podmienky, napríklad doživotný plat pre premiéra Roberta Fica alebo doživotná ochranka. Uvítal by riadny legislatívny proces. Za sporné považuje v návrhu aj prideľovanie ochranky pre predstaviteľov opozičných strán. Podčiarkol, že aj dnes môže minister vnútra rozhodnúť o poskytnutí ochranky v prípade pocitu ohrozenia. Pripomenul tiež výhrady Súdnej rady SR.

Podľa lídra KDH Milana Majerského predložený zákon nerieši zvýšenú ochranu ústavných činiteľov. "Jednak preto, že ide v zrýchlenom legislatívnom procese, jednak preto, že nerieši podstatu veci," zdôvodnil. Vyzval vládu, aby návrh stiahla a apeloval na riadny legislatívny proces. Podotkol, že vyšetrovanie atentátu stále nie je uzavreté. Návrh zákona podľa neho mal prísť až po došetrení prípadu a príslušnej expertíze. Neprekáža mu zámer zabezpečiť bývanie pre najvyšších ústavných činiteľov. Nebráni sa ani obmedzeniu zhromaždení pred obydliami politikov. Témou podľa neho môže byť aj renta, no nie v skrátenom konaní. V prípade jeho schválenia avizuje pozmeňovacie návrhy.