Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Opozícia iniciuje mimoriadnu schôdzu k VSS, chce objasniť súvislosti

Predsedovia strán Ľudovej platformy zľava Pavol Frešo (SDKÚ-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Ján Figeľ (KDH) Foto: TASR/Michal Svítok

Opozícia chcela v pléne hovoriť o kauze VSS, Smer-SD to nepodporil.

Bratislava 4. júna (TASR) - Opozičné strany sa nevzdávajú myšlienky diskutovať o kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) aj v pléne parlamentu. Na základe 30 podpisov chcú iniciovať mimoriadne rokovanie NR SR, kde by sa o celom prípade hovorilo. Opozícia pripúšťa aj neverejné rokovanie pléna.

"NR SR je zvrchovaný orgán, ktorý má dohliadať aj na tajné služby," upozornil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorému prekáža "samovyšetrovanie" kauzy zo strany Smeru-SD. "Ide aj o našu medzinárodnú povesť. Naši partneri musia vedieť, že to vieme vyšetriť a že si vieme urobiť poriadok," deklaroval.

Predseda KDH Ján Figeľ tvrdí, že vládny Smer-SD odmieta kontrolu. "V piatok (30. 5.) bolo zablokované rokovanie Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, dnes strana Smer-SD odmietla návrh, aby sa o tom diskutovalo v pléne. Preto sme sa rozhodli zvolať pre túto tému mimoriadnu parlamentnú schôdzu," vysvetlil.

Podľa Figeľových slov sú dôvodné podozrenia, že VSS bola rozkrádaná, ďalšie obvinenia hovoria, že VSS bola a môže byť rozkladaná. "Otázka znie, či to nie je aj-aj. Preto KDH podporuje zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom objasnenia všetkých súvislostí," povedal.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár je presvedčený, že to, čo ukazuje kauza, ohrozuje záujmy SR. "Sú to veci, ktoré dávajú určité podozrenie, že nielen z hľadiska hospodárenia, ale aj narábania s informáciami tu nie je všetko v poriadku," vyhlásil.

Predsedovia strán zároveň nevylučujú, že ak Smer-SD mimoriadnu schôdzu zablokuje, pristúpia k návrhu na odvolanie ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). V takom prípade by už rokovanie muselo byť, keďže sa pri takýchto schôdzach o programe nehlasuje.

Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej by Glváč čelil odvolávaniu, už nejaký čas zbiera Ľubomír Galko (SaS). Opozičné strany tvrdia, že zatiaľ ho nepodporili, lebo ešte neboli vyčerpané všetky možnosti. "Tu nejde o nejaké preteky pri odvolávaní. Vojenské spravodajstvo si zaslúži oveľa viac svetla, než dnes máme a žiadame o to. Je na Smere-SD, či chce zodpovedne a transparentne konať alebo zakrývať," dodal Figeľ.



Opozícia chcela v pléne hovoriť o kauze VSS, Smer-SD to nepodporil

Poslanci Národnej rady SR sa kauzou údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v časoch prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) zaoberať nebudú. Hovoriť o okolnostiach prípadu chceli štyri opozičné strany SDKÚ-DS, Most-Híd, KDH a OĽaNO ešte na aktuálnej schôdzi. Návrh na rozšírenie jej programu však neprešiel.

Martin Fedor (SDKÚ-DS) oznámil, že rokovanie malo viesť k prijatiu uznesenia, ktorým mala NR SR vyjadriť znepokojenie nad touto kauzou, konštatovať, že ide v krátkom čase už o druhú veľkú kauzu vo Vojenskom spravodajstve, čo znižuje jeho dôveryhodnosť a požiadať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) o predloženie správy o vyšetrovaní kauzy. Iniciatívu opozície podporilo 59 poslancov, členovia smeru sa väčšinou zdržali, niektorí boli proti.

Kauza údajného odpočúvania zamestnávala politikov niekoľko týždňov. Na pôde NR SR sa ňou zaoberal najmä Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva. Po viacerých krokoch, ktoré urobil, sa jeho členovia za Smer-SD, ktorí v ňom majú väčšinu, rozhodli, že výbor viac konať v prípade nebude a celú iniciatívu nechávajú na ministrovi obrany Martinovi Glváčovi (Smer-SD) a príslušných orgánoch.

Na celý prípad poukázala uniknutá tajná správa, o ktorej autenticite sa politici sporia. Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a Vojenského obranného spravodajstva postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Dokument má pochádzať z čias vyšetrovania prípadu, ktoré malo začať za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Jeho nástupca Glváč označil spis za mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu. Zároveň tvrdí, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.