Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Opozícia žiada pre situáciu v trenčianskej nemocnici mimoriadny výbor

Na snímke Fakultná nemocnica (FN) Trenčín. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zdravotnícke zariadenie aj ministerka opakovane odmietli tvrdenia o kolapse kardiológie.

Bratislava 30. júla (TASR) - Opozícia žiada pre situáciu týkajúcu sa kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Na výbore chce vysvetlenia od šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Avizovali to poslanci Národnej rady (NR) SR Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS) a Peter Stachura (KDH) na tlačovej konferencii s tým, že v utorok do podateľne v parlamentu odovzdajú návrh na zvolanie výboru.

"Ministerka točí videá, klame verejnosť, robí si z nás srandu, robí si tu divadelné šou, ale realita je taká, že pacienti v regióne Trenčína nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Práve preto chceme zvolať tento mimoriadny výbor, chceme sa jej pýtať, chceme nadviazať komunikáciu, aby nám vysvetlila, prečo sa táto situácia udiala," poznamenal Stachura.

Poslanci opätovne skritizovali súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Michal Plesník mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov. Namietali aj komunikáciu Dolinkovej v tejto veci. Exminister zdravotníctva a poslanec NR SR Marek Krajčí z hnutia Slovensko spochybnil vyjadrenia o plynule zabezpečenom chode kardiológie. "Služby na oddelení zabezpečujú aj dnes lekári, ktorí sú vo výpovednej dobe a popri tom si čerpajú svoje dovolenky," podotkol. Na výbore sa chcú okrem toho pýtať aj na medializované informácie o modernizácii potrubia v trenčianskej nemocnici.

Zdravotnícke zariadenie aj ministerka opakovane odmietli tvrdenia o kolapse kardiológie. Oddelenie je podľa nich funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený. Na margo tvrdení o ukončení pracovného pomeru primára trenčianska nemocnica reagovala, že tomu predchádzala dohoda zainteresovaných strán.