Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Opozičná novela rokovacieho poriadku neprešla do 2. čítania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predkladatelia navrhovali okrem iného sprísnené pravidlá pre skrátené legislatívne konanie.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Opozičná novela rokovacieho poriadku parlamentu neprešla do druhého čítania. Národná rada (NR) SR ju v utorkovom hlasovaní odmietla. Bola z dielne poslancov za opozičnú SaS. Chceli ňou zvýšiť stabilitu a predvídateľnosť legislatívneho procesu aj zlepšiť podmienky pre prácu poslancov.

Predkladatelia navrhovali okrem iného sprísnené pravidlá pre skrátené legislatívne konanie. Chceli jeho podrobnejšie odôvodnenie a aby okolnosti, za ktorých ho možno navrhnúť, boli nielen mimoriadne, ale aj vopred nepredvídateľné. Novelou plánovali sprísniť i posudzovanie tzv. prílepkov a zaviesť pripomienkové konanie aj k poslaneckým návrhom zákonov.

SaS plánovala upraviť tiež postup pri voľbe verejných funkcionárov v parlamente. Zmeniť chcela aj počet potrebných poslancov na podanie pozmeňujúceho alebo doplňujúceho návrhu k návrhu zákona na schôdzi NR SR, a to z 15 na osem. Navrhovala aj úpravu v rámci inštitútu hodiny otázok. Presadiť chcela, aby sa prvé dve otázky na premiéra žrebovali spomedzi otázok od poslancov, ktorí pri poslednom rokovaní o dôvere vláde nehlasovali za jej vyslovenie. Zaviesť plánovala aj povinnosť pre členov vládneho kabinetu, aby vopred informovali o dôvodoch svojej neprítomnosti.