Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Opravili súsošie Pamätníka Tokajíckej tragédie, poškodené zemetrasením

Šúsošie „Návrat do vyvraždenej obce“ Foto: VHÚ

Keď bola oblasť severovýchodného Slovenska 9. októbra 2023 zasiahnutá zemetrasením s epicentrom pri obci Ďapalovce, bolo poškodené aj súsošie od Františka Gibalu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. októbra (Teraz.sk) - Šúsošie „Návrat do vyvraždenej obce“, dominantný prvok Pamätníka Tokajíckej tragédie, je opäť vo svojom pôvodnom šate. Informuje o tom Vojenský historický ústav na svojich sociálnych sieťach.

Keď bola oblasť severovýchodného Slovenska 9. októbra 2023 zasiahnutá zemetrasením s epicentrom pri obci Ďapalovce (okres Vranov nad Topľou), bolo poškodené aj spomínané súsošie od Františka Gibalu.

Jeho pomerne náročná renovácia, spočívala podľa VHÚ najskôr v oprave 64 zozbieraných fragmentov súsošia, v ich následnom správnom pospájaní do príslušných celkov a napokon aj vo výrobe a doplnení chýbajúcich zvyšných elementov. Celý tento proces postupne prebehol v ateliéri akademického sochára Mgr. art. Petra Mészároša.

Šúsošie „Návrat do vyvraždenej obce“
Foto: VHÚ


"Každý kus súsošia prešiel dôkladnou analýzou, v rámci ktorej sochár identifikoval praskliny a stanovil ich pozíciu v rámci celkovej kompozície. Ďalej vytvoril konštrukciu z nerezovej ocele, ktorá zabezpečuje stabilitu rekonštruovanej sochy. Dôležitým krokom bolo zachovanie pôvodných povrchových štruktúr a vytvorenie nového vnútorného objemu v oblasti pása a hrude. Zároveň bol ošeterený podstavec a nahradená rozbitá dlažba, čím sa obnovila estetika a funkčnosť diela," uvádza VHÚ.

Následne boli v septembri 2024 jednotlivé zreštaurované časti osadené na svojom pôvodnom mieste, čím sa samotné súsošie vrátilo do takého stavu, v akom bolo pred zemetrasením.

Tokajík
Foto: VHÚ


Tokajík
Foto: VHÚ


Šúsošie „Návrat do vyvraždenej obce“
Foto: VHÚ