Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Optimalizácia vo VšZP sa nemá dotknúť poistencov

Na archívnej snímke vstup do budovy Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP). Foto: TASR - Pavol Zachar

Štátna poisťovňa uviedla, že v najbližšom období plánuje pristúpiť k ďalším krokom, ktorých cieľom je zvýšiť mieru efektivity zdravotnej starostlivosti u jednotlivých poskytovateľov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. októbra (TASR) - Proces optimalizácie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorej cieľom je zvýšiť efektivitu vynakladania zdrojov z verejného zdravotného poistenia, bude prebiehať vo viacerých fázach. Poisťovňa potvrdila, že opatrenia v jednodňovej zdravotnej starostlivosti boli prvým krokom. Zároveň ubezpečila, že poistencov sa optimalizácia nedotkne. TASR o tom informovali z oddelenia komunikácie poisťovne.

"Robíme všetko pre to, aby sme ponechali zdroje z verejného zdravotného poistenia v systéme. Má zmysel smerovať finančné prostriedky do nemocníc a na poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti. Poistenci sú pre nás na prvom mieste. Chceme ich chrániť od zbytočných doplatkov a zároveň vytvárať udržateľné a efektívne riešenia pre zdravotný systém," uviedlo predstavenstvo VšZP.

Štátna poisťovňa uviedla, že v najbližšom období plánuje po dôkladnej analýze pristúpiť k ďalším krokom, ktorých cieľom je zvýšiť mieru efektivity zdravotnej starostlivosti u jednotlivých poskytovateľov. "Poistencov VšZP ubezpečujeme, že predmetná optimalizácia sa ich nedotkne a naďalej dostanú potrebnú zdravotnú starostlivosť, ktorá je zákonom garantovaná," dodala VšZP.

Zároveň podotkla, že naďalej rozširuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti a skvalitňuje svoje služby. "Aby poisťovňa mohla aj naďalej poskytovať tieto služby, je nevyhnuté, aby racionalizovala výdavky z verejného zdravotného poistenia tak, aby tieto boli investované do zdravia pacientov čo najefektívnejšie," vysvetlila VšZP s tým, že takmer všetky peniaze z verejného zdravotného poistenia (97 percent) investuje do liečby svojich poistencov.

VšZP plánuje od 1. novembra nepredĺžiť zmluvy s poskytovateľmi jednodňovej zdravotnej starostlivosti, pri ktorých identifikovala neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov. Zástupcovia ambulantného sektora aj opozícia krok VšZP skritizovali. Okrem iného upozornili, že môže priniesť predĺženie čakacích lehôt na zákroky.