Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Od júna zaznamenali 26 prípadov topenia, sedem ľudí neprežilo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Od začiatku roka eviduje OS ZZS 41 prípadov topenia, z toho 13 smrteľných.

Bratislava 24. júla (TASR) - Záchranári od začiatku júna do 22. júla zaznamenali 26 prípadov topenia, z toho sedem sa skončilo smrťou. Pre TASR to uviedol zástupca hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Richard Bolješik.

Dodal, že od začiatku roka eviduje OS ZZS 41 prípadov topenia, z toho 13 smrteľných.

OS ZSS pripomína, aby ľudia pri kúpaní dodržiavali pitný režim a chránili sa pred slnečnými lúčmi pokrývkou hlavy a opaľovacím krémom s dostatočným ochranným faktorom. Odporúča tiež, aby sa vyhýbali požívaniu alkoholických nápojov, skákali do vody len ak sú dobrí plavci a neskákali do neznámej vody.

V prípade, že vidia topiaceho sa človeka je podľa Bolješika potrebné myslieť na svoju bezpečnosť. Neodporúča preto bezhlavo za ním skákať, ale hodiť mu napríklad lano alebo konár, ktorého sa môže chytiť, a zavolať odbornú pomoc.

S kúpaním môžu byť spojené aj rôzne zranenia a úrazy. Záchranárov je podľa OS ZZS potrebné volať, ak je úraz spojený s poruchou vedomia, sťaženým dýchaním, veľkým vonkajším krvácaním či poruchou citlivosti končatín. Tiesňovú linku možno kontaktovať aj pri menších zraneniach. "V takom prípade operátor tiesňovej linky 155 bude volajúceho inštruovať k prvej pomoci bez vyslania záchrannej služby," ozrejmil Bolješik.