Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

OTS: Svet akútne potrebuje KEBS II.

Foto: NEF Hospodársky klub

List predstaviteľovi WEFu prof. K. Schwabovi pred začiatkom výročného mítingu v Davose.

Bratislava 18. januára (OTS) - Vysokoctený pán prof. Schwab, dodnes pripomínam všetkým, ktorí mi vyčítajú, že sa tak jednoznačne staviam so svojími spolupracovníkmi za Vaše hodnotenie vývoja Sveta a tiež za to, že súhlasíme z ¾ s navrhovanými riešeniami, že ste vlastne jediný, kto vidí do blízkej aj vzdialenejšej budúcnosti. Dostupné informácie naznačujú, že tohtoročný výročný míting WEFu bude svojím významom výnimočný, pokiaľ jeho prominentní účastníci budú využívať zdravý rozum. A čo je podstatné, aby vnímali silu dialógu a nezastupiteľnosť „veľkej diplomacie“, ktorá je už dlhšie akoby bezživota.

Sme hlboko znepokojení drsným súbojom o vedúcu pozíciu vo svetovom vývoji, kriesením nacizmu a prenosom jeho elementov do praktickej politiky, bezprecedentným reštartom pretekov v zbrojení a predstavami o možnosti jadrovej vojny na obmedzenom priestore, no i v celosvetovom meradle.

Vaše vyjadrenie z telemostu (3. 3. 2021) pri príležitosti našej najhlbšej pocty vyjadrenej udelením „Mierovej ceny zo Slovenska 2015“, že sme dlhoročnými priateľmi, je nielen povzbudzujúce, ale aj záväzkom. Preto som rozhodol, že najbližšie zhromaždenie nášho združenia a jeho Medzinárodného mierového výboru 30. marca bude paralelne o hlavných témach nadchádzajúceho davoského fóra. Chcem veriť, že Váš Davos sa stane určujúcim v zápase o návrat do lepších čias, o zmrtvychvstanie tých, čo vštepili osobnostiam pokroku do ich genetickjej výbavy myšlienky helsinskej Konferencie o európskej bezpečnosti a spolupráci spred polstoročia. Súčasný Svet potrebuje „Helsinky II.“ a Vy osobne ste jednou z mála osobností, ktorá ich dokáže vyprovokovať a nastoliť novú životodárnu silu.

Mám na pamäti viaceré vizionárske akty, ktoré odzneli v kongresovom centre a medzi nimi aj akoby zabudnutého a svojími prejavom na fóre jedinečného Jacquesa Santera. Vďaka Vám, Jacquesovi Santerovi i viacerým prejavom iných osobností či už v Davose, no i v Salzburgu som stále miernym optimistom. Azda sa mi to darí prenášať aj do života nášho tridsaťročného združenia, ktoré som založil a dodnes „dirigujem“

Želám Vám dobré dni a úspech výročného mítingu, ktorý by sa mal stať majákom pre všetkých ľudí dobrej vôle.

S prejavom úcty, priateľsky
V Bratislave, 16. januára 2023

Dr. Peter Kasalovský
Predstaviteľ združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub
-Medzinárodný mierový výbor, založeného 19. augusta 1993

UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.