Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Slovensko

OZ Malíček: Vo vybraných kaviarňach možno podporiť predčasniatka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Do zbierky je zapojených celkovo 54 lokálnych kaviarní a podnikov po celom Slovensku a dve firmy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. septembra (TASR) - Od pondelka (23. 9.) do 6. októbra môžu ľudia vo vybraných kaviarňach a podnikoch na Slovensku prispieť na pomoc predčasne narodeným deťom. Celý výťažok bude v rámci verejnej zbierky použitý na nákup dýchacích prístrojov pre tieto bábätká do nemocníc. TASR o tom informovalo občianske združenie (OZ) Malíček.

"Predčasne narodené deti prichádzajú na svet nezrelé a ich schopnosti samostatne zvládať všetky funkcie organizmu sú veľmi obmedzené. Väčšina z nich potrebuje určitú podporu dýchania pomocou prístrojov a liekov," vysvetlila primárka oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Vanda Chovanová.

Jedným z najčastejšie využívaných liekov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov na celom svete je podľa jej slov kofeín. Podotkla, že predčasniatkam ho lekári podávajú už v prvých minútach na svete na podporu schopnosti samostatne dýchať. "Kofeín navyše podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zlepšuje okysličovanie organizmu, urýchľuje odpájanie od dýchacích prístrojov a pôsobí protizápalovo," doplnila primárka.

Do zbierky je zapojených celkovo 54 lokálnych kaviarní a podnikov po celom Slovensku a dve firmy. Ich zoznam je dostupný na webe občianskeho združenia.