Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Slovensko

Kavecká: Sestry a pôrodné asistentky môžu podať výpovede z nadčasov

Na snímke zľava členka odborového združenia (OZ) sestier a pôrodných asistentiek (SaPA) Daniela Kubalová, predsedníčka OZ Monika Kavecká a podpredsedníčka OZ Gabriela Nováková počas brífingu odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek na tému Vláda vyháňa sestry od slovenských pacientov 24. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Opatrenia z konsolidačného balíčka podľa odborárov výrazne ovplyvňujú pracovné podmienky sestier a pôrodných asistentiek aj budúcnosť slovenského zdravotníctva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. septembra (TASR) - Sestry a pôrodné asistentky sú pripravené podávať výpovede z nadčasov, ak vláda neupraví opatrenia na konsolidáciu verejných financií v oblasti zdravotníctva. Na pondelkovej tlačovej konferencii to avizovala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká s tým, že požadujú zrušenie konsolidačných krokov.

Opatrenia z konsolidačného balíčka podľa odborárov výrazne ovplyvňujú pracovné podmienky sestier a pôrodných asistentiek aj budúcnosť slovenského zdravotníctva. "Jasne a dôrazne sa ohradzujeme voči týmto opatreniam a požadujeme prehodnotenie, respektíve zrušenie konsolidačných krokov, ktoré by nás ešte viac zaťažili a zhoršili už aj tak náročné podmienky v našej práci," zdôraznila Kavecká.

Vyzvala sestry a pôrodné asistentky v nemocniciach po celom Slovensku, aby odmietli nadčasy v zmysle platnej legislatívy. "Spoločne môžeme vyvinúť tlak na vládu a ukázať, že stojíme pevne za našimi požiadavkami aj za našimi pacientami," doplnila.

Poukázala na nízke platy sestier a pôrodných asistentiek. V tejto súvislosti je podľa predsedníčky odborárov neakceptovateľné, že minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) prezentuje verejnosti údaje, ktoré nekorešpondujú s realitou.