Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Gašpar považuje za potrebné sústrediť sa na politickú nezávislosť SIS

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vpravo), ktorý vymenoval Pavla Gašpara (vľavo) za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 26. augusta 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prezident SR Peter Pellegrini vymenoval Gašpara za riaditeľa SIS v pondelok (26. 8.). Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Nový riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar považuje za potrebné sústrediť sa na stabilnosť, funkčnosť a politickú nezávislosť spravodajskej služby. Urobí všetko pre to, aby bola profesionálnym partnerom zahraničným spravodajským službám, ktorý zodpovedne prijíma a zdieľa s nimi relevantné spravodajské informácie. TASR o tom informovala hovorkyňa SIS Katarína Némová.

"V krátkom čase chcem predstaviť verejnosti neutajovanú časť koncepcie rozvoja SIS, v ktorej budú zadefinované krátkodobé ciele, ktoré by mali obsiahnuť moje potenciálne funkčné obdobie, ako aj dlhodobé ciele, ktoré by nemali byť závislé od toho, aký riaditeľ v súčasnosti službu vedie," zdôraznil Gašpar.

Ako uviedla hovorkyňa, v čase aktuálnej napätej bezpečnostnej situácie doma i vo svete vrátane vojenského konfliktu za slovenskými hranicami možno skonštatovať, aká dôležitá je úloha spravodajskej služby v demokratickom štáte. Preto kľúčovou úlohou spravodajskej služby bude podľa nej promptne reagovať na všetky ohrozenia záujmov SR a jej občanov a prijímať efektívne bezpečnostné opatrenia na ochranu štátu a bezpečnosti občanov.

Prezident SR Peter Pellegrini vymenoval Gašpara za riaditeľa SIS v pondelok (26. 8.). Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári.