Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Blahorečenie Jána Havlíka vnímam ako morálne posolstvo

Na snímke prefekt Vatikánskeho Dikastéria pre kauzy svätých Marcello Semeraro (uprostred) a rímskokatolícky arcibiskup metropolita Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský (vpravo) počas blahorečenia Jána Havlíka pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v meste Šaštín-Stráže (okres Senica) v sobotu 31. augusta 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Havlík zostal hodnotám podľa Pellegriniho verný aj v tých najhorších časoch útlaku, aj za cenu straty vlastného života.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini vníma blahorečenie Jána Havlíka ako silné morálne posolstvo človeka, ktorý sa nevzdal svojej viery, hodnôt a presvedčenia. Uviedol to na sociálnej sieti.

Havlík zostal hodnotám podľa Pellegriniho verný aj v tých najhorších časoch útlaku, aj za cenu straty vlastného života. "Títo tichí a nezlomní hrdinovia doby sú príkladom, ktorý nás v živote inšpiruje a robí duchovný život národa bohatším a hodnotnejším," skonštatoval.

Ján Havlík sa stal v sobotu ďalším blahoslaveným na Slovensku. V roku 1965 zomrel ako 37-ročný na následky mučenia v komunistických väzniciach. Slávnostný úkon blahorečenia vykonal v sobotu na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica) legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro, prefekt vatikánskeho Dikastéria pre kauzy svätých.