Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

P. Žiga verí, že europoslanci budú na prvom mieste napĺňať záujmy SR

Na snímke vpravo podpredseda NR SR Peter Žiga pri odovzdaní osvedčení o zvolení novým poslancom Európskeho parlamentu 18. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podpredseda NR SR zdôraznil, že členstvo v EÚ nemá pre Slovensko alternatívu a je pre nás obrovským prínosom a kľúčovou garanciou stability.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. júna (TASR) - Zvolení poslanci Európskeho parlamentu (EP) za SR reprezentujú rôzne politické pohľady a prúdy a sú odrazom slovenskej spoločnosti. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Verí, že budú na prvom mieste napĺňať záujmy SR a nezneužijú svoje postavenie na ohrozenie jej povesti. Europoslanci si v utorok v priestoroch Bratislavského hradu prevzali osvedčenia o zvolení od predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu.

Žiga verí, že europoslanci budú dôstojne reprezentovať svoju vlasť. Hoci je SR členom EÚ už 20 rokov, ľudia podľa Žigu stále európske témy poznajú málo alebo skreslene. "V poslednom turbulentnom období vnímajú európsku politiku viac kriticky," povedal a vyzval europoslancov vniesť do diskusie zodpovednú racionalitu.

Na snímke vpravo predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda a vľavo novozvolený europoslanec Ľudovít Ódor pri odovzdaní osvedčení o zvolení novým poslancom Európskeho parlamentu 18. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Podpredseda NR SR zdôraznil, že členstvo v EÚ nemá pre Slovensko alternatívu a je pre nás obrovským prínosom a kľúčovou garanciou stability. Je podľa neho v národnoštátnom záujme, aby Slovensko v tomto spoločenstve zotrvalo a prispievalo k jeho dobrému a spravodlivému fungovanou. "To však neznamená, že sa nezapojíme do diskusie, ako má EÚ vyzerať, konať a obhajovať naše národné záujmy, ktoré nemusia byť v súlade s politikou iných členských štátov," vyhlásil.

Rekordná účasť vo voľbách dáva podľa Žigu našim zástupcom v EÚ silnejší mandát a väčšiu legitimitu. Rokovací poriadok parlamentu umožňuje vystúpiť europoslancom v pléne NR SR, Žiga im odkázal, že v NR SR budú mať vždy dvere otvorené. Burda dodal, že atmosféra v spoločnosti si vyžaduje spoluprácu.

Na snímke vpravo predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda a vľavo novozvolená europoslankyňa Judita Laššáková pri odovzdaní osvedčení o zvolení novým poslancom Európskeho parlamentu 18. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Voľby do EP sa na Slovensku konali v sobotu 8. júna, volebná účasť dosiahla 34,38 percenta. Slováci si na päťročné funkčné obdobie zvolili 15 poslancov. Sú nimi Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik, Lucia Yar (všetci Progresívne Slovensko), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Laššáková, Erik Kaliňák, Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD), Milan Uhrík, Milan Mazurek (obaja Republika), Miriam Lexmann (KDH) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).