Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

Medzi obeťami v Pakistane sú dvaja Slováci, informoval premiér

Horolezci si fotia obete útoku islamských radikálov pri smútočnom obrade. Foto: TASR/AP

Takýto čin nemá žiadne ospravedlnenie a celá vláda razantne odmieta terorizmus ako spôsob riešenia politických otázok alebo akýchkoľvek iných konfliktov, vyhlásil Robert Fico.

Islamabad 26. júna (TASR) - Obeťami teroristického útoku, ku ktorému prišlo cez víkend v Pakistane, sú dvaja Slováci - Anton Dobeš a Peter Šperka. V stredu to počas rokovania vlády oznámil novinárom premiér Robert Fico.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka mal jeho rezort do poslednej chvíle protichodné informácie. "Ešte v utorok (25. 6.) popoludní nám niektorí predstavitelia pakistanskej vlády tvrdili, že naši občania nie sú medzi obeťami. Ale potrebovali sme si byť úplne istí," poznamenal s tým, že slovenský konzul v Iráne vycestoval do Islamabadu a identifikoval telá oboch horolezcov.

"Takýto čin nemá žiadne ospravedlnenie a celá vláda razantne odmieta terorizmus ako spôsob riešenia politických otázok alebo akýchkoľvek iných konfliktov. Veríme, že príslušné orgány urobia všetko pre to, aby sa tento ohavný trestný čin vyšetrili," vyhlásil Fico.

Zároveň potvrdil, že vláda je pripravená poskytnúť súčinnosť pokiaľ ide o prevoz tiel horolezcov na Slovensko. Čaká sa však na rozhodnutie pakistanskej strany. Tá totiž ponúkla, že zabezpečí prevoz mŕtvych účastníkov expedície zo Slovenska, Litvy a Ukrajiny vlastným lietadlom do ich domovských krajín.

Pakistan podľa Lajčáka uvažuje o tom, že lietadlo vyštartuje vo štvrtok 27. júna. "Čakáme na potvrdenie tejto skutočnosti. Ak áno, tak ju budeme akceptovať, pokiaľ by sa vyskytli nejaké komplikácie, tak je vláda pripravená zabezpečiť túto prepravu," deklaroval.

MV SR vyjadruje sústrasť rodinám a príbuzným dvoch slovenských horolezcov


Ministerstvo vnútra SR a horskí záchranári vyjadrujú úprimnú sústrasť rodinám a príbuzným dvoch slovenských horolezcov Petra Šperku a Antona Dobeša. Tí zahynuli počas uplynulého víkendu v blízkosti základného tábora pod horou Nanga Parbat v Pakistane, keď na skupinu zahraničných horolezcov zaútočili ozbrojenci.

Peter Šperka bol od roku 2003 profesionálny záchranár HZS, horský vodca UIAGM, účastník viacerých expedícií na osemtisícové vrcholy, z ktorých dosiahol vrchol Cho Oyu, Manaslu, Šiša Pangma, Gasherbrum I. K jeho horolezeckej kariére patrí aj koruna Európy a rôzne iné expedície vo svetových horách.

Anton Dobeš bol zdravotnícky a horský záchranár, člen lekárskej komisie JAMES. Zúčastnil sa na dvoch himalájskych expedíciách, a to na Cho Oyu (8201 m) a Mount Everest (8848 m).

TASR o tom informoval Petar Lazarov z komunikačného odboru Kancelária ministra vnútra SR.
Minister vnútra Robert Kaliňák avizoval, že let a letka ministerstva je pripravená, čaká sa na signál z rezortu diplomacie.

Všetci traja politici vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým a priateľom dvoch horolezcov. Kaliňák pripomenul, že tento prípad je o to tragickejší, že obaja zasvätili svoj život záchrane iných ľudí. Dobeš bol dobrovoľný horský záchranár a Šperka člen Horskej záchrannej služby.

Fico avizoval, že vláda sa bude zaoberať možným vyhlásením štátneho smútku. "Je to prvýkrát, čo je Slovensko konfrontované s terorizmom. Okolnosti, za ktorých došlo k zavraždeniu dvoch horolezcov v Pakistane určite budú viesť vládu k určitým úvahám," zdôraznil s tým, že žiadne nelegitímne zabitie človeka nemá ospravedlnenie, pričom v tomto prípade ide o hrubý teroristický čin.

K útoku militantov v uniformách pakistanských bezpečnostných síl došlo na vrchole horolezeckej sezóny v oblasti, ktorá je pokladaná za jednu z najpokojnejších v Pakistane - v okrese Diámir na území Gilgit-Baltistán. Militanti vtrhli večer 22. júna do základného tábora a zabili niekoľko zahraničných horolezcov a ich sprievodcu. Medzi mŕtvymi cudzincami sú okrem dvoch slovenských občanov aj jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.

Odchod evakuovaných horolezcov po útoku odložili


Turisti, ktorí liezli na druhý najvyšší pakistanský štít Nanga Parbat v čase, keď militanti zabili 11 ľudí v základnom tábore pod touto horou, čakajú na vrátenie svojho vybavenia, až potom budú môcť odcestovať domov.

Horolezci to uviedli v Islamabade na smútočnom obrade za desiatich zahraničných horolezcov a pakistanského sprievodcu, ktorých v sobotu 22. júna zabili islamskí radikáli pri útoku na tábor. Medzi oficiálne potvrdenými obeťami je slovenský občan, uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Pakistanskí predstavitelia podľa svetovej tlačovej agentúry AP informovali, že medzi zabitými cudzincami sú dvaja slovenskí občania, jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.

K útoku militantov v uniformách pakistanských bezpečnostných síl došlo na vrchole horolezeckej sezóny v oblasti, ktorá je pokladaná za jednu z najpokojnejších v Pakistane - v okrese Diámir na území Gilgit-Baltistán.

Poľská horolezkyňa Aleksandra Dziková uviedla, že horolezcov evakuovali zo základného tábora vrtuľníkom a dovolili im vziať si so sebou iba jeden batoh, kvôli obmedzeniam váhy.

Poľka dodala, že dúfajú, že armádny vrtuľník im zásoby dovezie dolu alebo že nosičom dovolia ísť hore po ich výstroj.