Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

VIDEO: Parlament otvára svoje brány, v rámci DOD ponúka bohatý program

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Funtál

Program DOD odštartuje slávnostným vztýčením štátnej vlajky SR pred budovou NR SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. septembra (TASR) - V nedeľu otvára parlament svoje brány širokej verejnosti počas Dňa otvorených dverí (DOD). Koná sa už tradične v deň výročia prijatia Ústavy SR. K dispozícii sú bežne neprístupné priestory v novej budove Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra Dubčeka a aj na Bratislavskom hrade. V areáli si Kancelária NR SR spolu s viacerými rezortmi pripravila aj sprievodný program.

Program DOD odštartuje slávnostným vztýčením štátnej vlajky SR pred budovou NR SR. Návštevníci si môžu prezrieť priestory hlavnej budovy parlamentu vrátane Hurbanovej siene s exponátmi slovenskej štátnosti či jedinečnú sériu malieb Albína Brunovského. Verejnosť si môže pozrieť aj rokovaciu sálu, ktorá je pre ňu bežne neprístupná.

Pri príležitosti 30. výročia prvého plenárneho rokovania poslancov v novej budove parlamentu je vo foyeri výstava, ktorá obsahuje aj doposiaľ nezverejnené historické fotografie a dokumenty k výstavbe budovy.

Na terase pred vstupom do parlamentu si verejnosť môže pozrieť techniku Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, ako sú napríklad pancierovaná limuzína, policajné autá, motorky či statické ukážky pre deti.

Na návštevníkov čaká sprievodný program aj v areáli Bratislavského hradu. Verejnosť sa môže tešiť na ukážky vojenskej, policajnej i hasičskej techniky a rôzne dynamické či kynologické ukážky policajných útvarov či Finančnej správy SR.



Priestory Západnej terasy Bratislavského hradu sú venované prezentácii poslaneckých klubov, kde sa návštevníci budú môcť stretnúť s poslancami NR SR. V galérii na Západnej terase je nainštalovaná výstava s názvom Strechy sveta od maliara Miroslava Matuščina.

Priamo v Bratislavskom hrade budú v južnom krídle Hradného paláca sprístupnené priestory Zrkadlovej siene, Sály federácie či Porcelánového salónika, ktoré slúžia prevažne na účely prijatia zahraničných ústavných činiteľov. V priestoroch Bratislavského hradu môžu občania počas DOD bezplatne navštíviť expozície Slovenského národného múzea - Historického múzea.

Pri Severných hradbách Bratislavského hradu je vyhradená zóna zdravia s pestrou škálou aktivít zameraných na prevenciu a diagnostiku rozličných zdravotných problémov. Okrem toho si návštevníci v areáli Severných hradieb môžu prezrieť výstavu o africkom umení, ako aj prezentáciu stredovekých remesiel, ktorá sa bude nachádzať pred Zimnou jazdiarňou.

V Záhradnom pavilóne Bratislavského hradu má Štátny archív v Bratislave pripravenú výstavu o národných a štátnych symboloch a taktiež budú mať návštevníci možnosť prezrieť si originál Ústavy SR a Memoranda národa slovenského. Parlamentný inštitút Kancelárie NR SR si prichystal workshopy o hodnotách demokracie, slobody, o ľudských a občianskych právach a úlohe Národnej rady SR v štáte.

Kancelária NR SR v areáli Bratislavského hradu sprístupnila aj nálezy mimoriadnej historickej hodnoty z obdobia pred Kristom, a to v podobe plánovanej Keltskej cesty.