Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Parlament sa má zaoberať žiadosťou o pozbavenie mlčanlivosti šéfa NBÚ

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Žiadosť má najprv do 9. septembra prerokovať parlamentný výbor na kontrolu činnosti NBÚ.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Národná rada (NR) SR by mala rozhodovať o oslobodení od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR. O pozbavenie mlčanlivosti žiada Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

Žiadosť má najprv do 9. septembra prerokovať parlamentný výbor na kontrolu činnosti NBÚ. Následne by mala o nej rozhodovať NR SR. V žiadosti sa policajti odvolávajú na trestné oznámenie, ktoré Konečný podal v máji. Vyplýva z neho podozrenie z viacerých trestných činov vrátane zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti, ako aj krivého obvinenia.

ÚIS žiada o oslobodenie od mlčanlivosti na potreby výsluchov šéfa NBÚ. Vyjadriť sa má k všetkým skutočnostiam, s ktorými sa oboznámil v súvislosti s jeho funkciou a ktoré priamo súvisia s jeho trestným stíhaním v rámci kauzy Rozuzlenie.

V marci Generálna prokuratúra SR zrušila Konečnému obvinenie v kauze Rozuzlenie postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Dôvodom bolo zistené porušenie zákona. Pôvodne čelil šéf NBÚ od augusta 2023 obvineniu zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Hovorca NBÚ Peter Habara pre TASR vysvetlil, že trestné oznámenie podal Konečný za zneužívanie právomoci verejného činiteľa v prípade príslušných vyšetrovateľov a dozorového prokurátora. Podal ho, pretože orgány činné v trestnom konaní podľa neho nepreukázali "žiadnymi objektívnymi dôkazmi protiprávnosť konania riaditeľa NBÚ, nie je jasné, z akej premisy vychádzali, mnohé informácie konštatované v uzneseniach o vznesení obvinenia nekorešpondovali s realitou, boli v príkrom rozpore so zásadami dokazovania a základnou logikou". Habara zopakoval stanovisko z marca, že riaditeľ NBÚ bude žiadať ospravedlnenie od SR a odškodnenie za poškodenie dobrého mena. Riaditeľ NBÚ je pripravený poskytnúť súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní tak ako v minulosti.