Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pavel na Pražskom hrade prijal prezidenta SR P. Pellegriniho

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (tretí zľava) a český prezident Petr Pavel (druhý zľava) počas uvítacej ceremónie na Pražskom hrade v Prahe v stredu 26. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po skončení rokovania prezidenti zhrnú jeho obsah a výsledky na spoločnej tlačovej konferencii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 26. júna (TASR) - Český prezident Petr Pavel prijal v stredu na Pražskom hrade slovenského prezidenta Petra Pellegriniho, ktorý do Česka prišiel na svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii hlavy štátu. Okrem česko-slovenských vzťahov by politici mali rokovať aj o nadchádzajúcom summite NATO či situácii na Ukrajine, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa Pavlovej kancelárie by politici mali hovoriť o vývoji situácie na Slovensku po atentáte na premiéra Roberta Fica a tiež o posilňovaní bilaterálnej spolupráce. Rokovať by mali tiež o spolupráci krajín v hospodárskej oblasti, napríklad v energetike, kde je podľa Pražského hradu na spoluprácu mnoho príležitostí.

V zahranično-politickej oblasti budú témami rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine či situácia na Blízkom východe.

Pavel by podľa svojich slov chcel v čo najväčšej možnej miere nadviazať na úroveň vzťahov s bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V utorok uviedol, že z doterajších rozhovorov s Pellegrinim vyplýva, že sú obaja odhodlaní pracovať na tom, aby vzťahy medzi ČR a SR zostali čo najlepšie.

Po skončení rokovania prezidenti zhrnú jeho obsah a výsledky na spoločnej tlačovej konferencii.