Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Pavol Frešo porazil Luciu Žitňanskú v jej vlastnom miestnom zväze

Pavol Frešo /vpravo/ a Lucia Žitňanská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kandidáti na predsedu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Pavol Frešo sa v pondelok 23. apríla predstavia na otvorenom krajskom predsedníctve v Bratislave.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Miestny zväz SDKÚ-DS v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto, ktorého členmi sú aj dvaja hlavní uchádzači o predsednícky post v strane Pavol Frešo a Lucia Žitňanská, odporučil 19. apríla večer na konferencii v tajnom hlasovaní za nového predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša.

V prvom hlasovaní o podpore Pavla Freša bolo za jeho kandidatúru 35 členov, proti boli piati a zdržali sa dvaja.

Lucii Žitňanskej vyjadrilo podporu 12 členov, proti jej kandidatúre bolo 20 a zdržali sa siedmi. (Pavol Frešo bol v čase hlasovania v diskusnej relácii Téma dňa v televízii TA3.)

Staromestský zväz je v SDKÚ-DS prestížny, lebo jeho členmi sú okrem P. Freša a L. Žitňanskej aj úradujúci predseda strany Mikuláš Dzurinda, podpredseda strany Ivan Mikloš či Magdaléna Vášáryová.


Kandidáti na šéfa SDKÚ sa od pondelka začnú predstavovať krajom

Kandidáti na predsedu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a Pavol Frešo sa v pondelok 23. apríla predstavia na otvorenom krajskom predsedníctve v Bratislave. Začne sa tak séria híringov, ktoré majú absolvovať v každom kraji. Predstavia na nich svoj pohľad na budúcnosť strany.

Žitňanská oznámila svoju kandidatúru ako prvá. Podľa nej strane nepomôže len výmena pár tvárí vo vedení a nová nálepka. "Dôveru si získame len novou programovou ponukou, tú môžeme dať len vtedy, ak si dovnútra povieme pravdu a budeme hovoriť o príčinách pádu strany," vyhlásila a dodala, že si nechala urobiť analýzu toho, čo sa vlastne stalo. Podľa nej nebol pád SDKÚ-DS len otázkou posledných mesiacov pred voľbami.

V prípade úspechu je Žitňanská pripravená zrušiť post straníckeho pokladníka. Túto funkciu by mal vykonávať nový šéf kancelárie strany.

Možno aj ďalší kandidáti


Žitňanská a Frešo nemusia byť jediní kandidáti na najvyšší stranícky post. Prípadnú kandidatúru nevylučuje ani poslanec Viliam Novotný. Rozhodne sa vraj začiatkom budúceho týždňa. O novom vedení SDKÚ-DS rozhodnú delegáti straníckeho kongresu. Uskutoční sa 19. mája v Banskej Bystrici. Doterajší šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda 12. marca informoval, že sa nebude na straníckom kongrese uchádzať o post predsedu. Dôvodom je nepriaznivý volebný výsledok jeho politického subjektu. Podporu vyjadril Žitňanskej.
Frešo sľubuje silnejšie slovo regiónov a užšiu spoluprácu s nimi. Ak bude zvolený, každý predseda miestneho zväzu bude mať na neho telefónne číslo. Chce tak predísť kabinetným machináciám.

O regióny sa mieni Frešo opierať aj pri zmenách v strane. S nimi treba, ako tvrdí, začať odspodu. Záchrana SDKÚ-DS spočíva podľa neho v tom, že obnoví dôveru ľudí v to, čo robí a ponúka.

Frešo mieni presadzovať prísnu demokraciu, občiansky, kresťanský a vlastenecký pilier.