Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Dobrovoľníci veria, že štát na dotácie nájde peniaze

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Akreditácia dobrovoľníckych organizácií je podľa nej správny krok, no systém je len v úvodnej fáze.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií (PDCO) verí, že štát nájde peniaze na dotácie pre dobrovoľníkov. Akreditácia organizácií je podľa platformy len prvým krokom. Pre TASR to uviedla riaditeľka PDCO Alžbeta Brozmanová Gregorová.

"Videli sme a stále vidíme, že v čase kríz sa štát spolieha vo výraznej miere na pomoc dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Tých ale treba organizovať, koordinovať, vzdelávať a starať sa o nich, čo nie je jednoduchá úloha a práca. Tá si vyžaduje finančnú podporu," vyhlásila Brozmanová Gregorová.

Akreditácia dobrovoľníckych organizácií je podľa nej správny krok, no systém je len v úvodnej fáze. Prípadné nedostatky bude možné identifikovať až po udelení akreditácií organizáciám, ktoré sa prihlásili v prvom kole.

Akreditáciu zaviedla zmena zákona o dobrovoľníctve účinná od apríla minulého roka a slúži ako štátne overenie spôsobilosti poskytovateľa alebo prijímateľa dobrovoľníckej činnosti. Je podmienkou pre udelenie prípadných dotácií na dobrovoľnícku činnosť. Ministerstvo vnútra pre TASR v minulosti uviedlo, že peniaze na dotácie hľadá. Akreditácia bude po udelení platná štyri roky. V prvom kole podalo žiadosť viac ako 100 organizácií.