Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne, predstavujú štvor- až desaťnásobky minuloročných cien.
Autor TASR
Bratislava 16. januára (TASR) – Ak vláda SR nezasiahne voči extrémnym cenám dodávateľov elektrickej energie, ktoré v týchto dňoch dostávajú aj malí a strední pekári, cukrári či cestovinári, hrozí, že na Slovensku bude bezprecedentný nedostatok chleba a pečiva. Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne, predstavujú štvor- až desaťnásobky minuloročných cien. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
"Novoročný šokový nárast cien za elektrickú energiu je tak obrovský, že hrozí doslova historická vlna zatvárania malých a stredných pekární po celom Slovensku. Zároveň máme informácie, že niektoré obchodné reťazce začínajú rušiť ´pece na dopekanie mrazených polotovarov´, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenských pekárni. Kombinácia tejto situácie môže spôsobiť, že na Slovensku vznikne bezprecedentný nedostatok základných potravín, ako sú chlieb a pečivo a ďalší nárast dovozu," spresnil.
Pekárenská výroba je podľa neho závislá na kombinácii plynu a elektrickej energie a bez nej nie je možné vyrábať. Napriek jasným deklaráciám dočasne povereného premiéra a ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) doposiaľ nebol zverejnený mechanizmus kompenzácií cien energií na rok 2023, a to aj napriek tomu, že vláda podmieňovala podporu pre podniky schválením štátneho rozpočtu.
"Politici, ktorí aktuálne v poverení vedú tento štát, si musia uvedomiť, že aj keď je pre nich aktuálne prioritou udržanie sa pri moci a stanovenie termínu parlamentných volieb, stále sú platení podnikateľmi a obyvateľmi tohto štátu. Ich pracovný kontrakt trvá. Ak sa nebudú venovať riešeniu energetickej situácie malých a stredných podnikov, ktoré tvoria väčšinu zo všetkých pekární, cukrární a cestovinární Slovenska, vytvárajú obrovský problém nielen v zásobovaní obyvateľstva základnými potravinami, ale aj skokovým nárastom nezamestnanosti v regiónoch," dodal Lapšanský.
Dodal, že Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov preto žiada bezodkladné zverejnenie kompenzačných schém, ich čo najskoršie spustenie a zároveň vytvorenie ďalších foriem pomoci pre malé a stredné podniky na Slovensku.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.
"Novoročný šokový nárast cien za elektrickú energiu je tak obrovský, že hrozí doslova historická vlna zatvárania malých a stredných pekární po celom Slovensku. Zároveň máme informácie, že niektoré obchodné reťazce začínajú rušiť ´pece na dopekanie mrazených polotovarov´, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenských pekárni. Kombinácia tejto situácie môže spôsobiť, že na Slovensku vznikne bezprecedentný nedostatok základných potravín, ako sú chlieb a pečivo a ďalší nárast dovozu," spresnil.
Pekárenská výroba je podľa neho závislá na kombinácii plynu a elektrickej energie a bez nej nie je možné vyrábať. Napriek jasným deklaráciám dočasne povereného premiéra a ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) doposiaľ nebol zverejnený mechanizmus kompenzácií cien energií na rok 2023, a to aj napriek tomu, že vláda podmieňovala podporu pre podniky schválením štátneho rozpočtu.
"Politici, ktorí aktuálne v poverení vedú tento štát, si musia uvedomiť, že aj keď je pre nich aktuálne prioritou udržanie sa pri moci a stanovenie termínu parlamentných volieb, stále sú platení podnikateľmi a obyvateľmi tohto štátu. Ich pracovný kontrakt trvá. Ak sa nebudú venovať riešeniu energetickej situácie malých a stredných podnikov, ktoré tvoria väčšinu zo všetkých pekární, cukrární a cestovinární Slovenska, vytvárajú obrovský problém nielen v zásobovaní obyvateľstva základnými potravinami, ale aj skokovým nárastom nezamestnanosti v regiónoch," dodal Lapšanský.
Dodal, že Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov preto žiada bezodkladné zverejnenie kompenzačných schém, ich čo najskoršie spustenie a zároveň vytvorenie ďalších foriem pomoci pre malé a stredné podniky na Slovensku.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.