Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Slovensko

Pellegrini bude mať na summite EÚ tri pripomienky

Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini počas zasadnutia okrúhleho stola v prvý deň dvojdňového summitu EÚ v Bruseli 27. júna 2024. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Pri zmienke o strategickej agende EÚ na najbližších päť rokov Pellegrini upozornil, že v mene Slovenska bude navrhovať tri doplnky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 27. júna (TASR) - Slovenský prezident Peter Pellegrini chce počas prebiehajúceho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli presadiť niektoré klauzuly v oblasti jednotného trhu a zelenej ekonomiky. Prezident to naznačil po príchode na zasadnutie Európskej rady, informuje bruselský spravodajca TASR.

Lídri členských krajín EÚ budú okrem zahraničnopolitických tém podľa stanoveného plánu rokovať o strategickom programe na roky 2024 – 2029, ďalšom inštitucionálnom cykle a tiež o opatreniach na ochranu konkurencieschopnosti a jednotného trhu.

Za Slovensko je na summite namiesto premiéra Roberta Fica prezident Peter Pellegrini. Pri zmienke o strategickej agende EÚ na najbližších päť rokov Pellegrini upozornil, že v mene Slovenska bude navrhovať tri doplnky.

"V oblasti konkurencieschopnosti a jednotného trhu budem trvať na klauzule o jednotnom prístupe vo všetkých oblastiach, napríklad aby neboli problémy s dvojakou kvalitou potravín, alebo používaný dvojaký meter k niektorým členským krajinám na jednotnom trhu,"
uviedol.

V oblasti zelenej agendy chce, aby stanovené ciele neboli spochybňované, ale zároveň aby prevládol "pragmatický prístup" k riešeniam v tejto oblasti, ktoré podľa neho boli doteraz komplikované a nie vždy akceptované európskymi občanmi.

"Chcem, aby sa v záveroch neopomenulo, že jedným zo základných pilierov EÚ je sociálny pilier, aby sa Únia nevzďaľovala od občanov, ale aby sa naozaj zaujímala o to, či sa znižuje alebo neznižuje životná úroveň ľudí," vysvetlil. Dodal, že treba zabrániť tomu, čo sa už deje v niektorých kútoch Európy, kde postupne dochádza k spochybňovaniu alebo znižovaniu dôvery občanov v spoločný európsky projekt.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)