Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Pellegrini na koncerte k vstupu SR do EÚ ocenil spoluprácu s Rakúskom

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Pellegriniho sa Slovensko a Rakúsko stali ukážkovým príkladom európskej spolupráce a vzájomnej blízkosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Viedeň 21. októbra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini sa v pondelok vo Viedni zúčastnil na slávnostnom koncerte pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. V úvodnom prejave vyzdvihol dobré vzťahy s Rakúskom, informovala TASR Kancelária prezidenta SR.

Podľa Pellegriniho sa Slovensko a Rakúsko stali ukážkovým príkladom európskej spolupráce a vzájomnej blízkosti. Pripomenul spoločnú minulosť, kultúrne väzby i osobnosti spájajúce obe krajiny.

Zdôraznil, že Slovensko má v Rakúsku nielen spoľahlivého suseda či ekonomického partnera, ale aj priateľa. "Spájajú nás spoločné hodnoty slobody, demokracie a právneho štátu. Cítime spoločnú zodpovednosť za budúcnosť európskeho spoločenstva, ktorá umožní našim národom rozvíjať sa za lepších podmienok, než aké sme kedy v minulosti mali," uviedol slovenský prezident.

Poznamenal, že mier, vzájomná úcta a spolupráca sú hodnoty, na ktorých vznikol európsky projekt, a zároveň je to jediná možná reakcia na riziká, ktorým je svet v súčasnosti vystavený.

Na galakoncerte vystúpili slovenskí umelci a hudobné telesá ako Komorný orchester Slovenskej filharmónie pod dirigentskou taktovkou Petra Valentoviča, Bratislavský chlapčenský zbor, sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík.

Nad podujatím, ktoré v Dóme svätého Štefana organizovali Slovenský inštitút vo Viedni a veľvyslanectvo SR v Rakúsku, prevzal Peter Pellegrini záštitu spoločne s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.